Skjoldbruskkirtlen, Radioaktiv behandling (200 MBq)

Forstørret skjoldbruskkirtel og forhøjet stofskifte behandles med radioaktivt jod, der optages i skjoldbruskkirtlen. Her sænker den produktionen af hormoner.

Kort om behandlingen

Du skal behandles med radioaktivt jod mod forstørret skjoldbruskkirtel (struma) eller forhøjet stofskifte. Den radioaktive jod optages i skjoldbruskkirtlen, hvor den sænker produktionen af hormon og mindsker kirtlens størrelse.

Vi bestiller en kapsel med radioaktivt jod, som kun passer til dig. Det er derfor meget vigtigt, at du møder op til din tid eller melder afbud i god tid.

Vigtig forberedelse

Undgå disse former for medicin og naturmedicin

Nogle slags medicin og naturmedicin kan påvirke resultatet af behandlingen. Du aftaler med den læge, der har henvist dig, hvad der gælder for dig, men generelt skal man i tiden op til behandlingen:

 • 3 uger før undgå medicin med kunstigt stofskiftehormon
 • 2 uger før undgå medicin, vitaminpiller og naturmedicin med jod og fødevarer med meget jod (fx tang)
 • 5 dage før undgå midler mod forhøjet stofskifte.

Tag din øvrige medicin, som du plejer. Kontakt os, hvis du har spørgsmål.

Undgå graviditet og amning

Behandlingen med radioaktivt jod gør, at du under ingen omstændigheder må:

 • være gravid, når behandlingen starter
 • blive gravid før mindst 4 måneder efter behandlingen
 • gøre en kvinde gravid før mindst 4 måneder efter behandlingen
 • amme.

Kontakt os, hvis du er blevet undersøgt med røntgenkontraststof

Hvis du har fået kontraststof i forbindelse med en røntgenundersøgelse inden for de sidste 2 måneder, skal du kontakte os.

På hospitalet 

Behandlingen

Du taler først med en læge om behandlingen. Derefter skal du sluge en kapsel, som indeholder den mængde radioaktive jod, du skal have. Kapslen er på størrelse med en vitaminpille, og du sluger den med lidt vand. Bagefter kan du tage hjem.

Der kan gå flere måneder, før du mærker den fulde effekt af behandlingen. 

Hjemme igen

Forholdsregler ved toiletbesøg

En stor del af det radioaktive jod udskilles med urinen. For at begrænse bestråling af andre personer, skal du de første 2 dage dage efter behandlingen:

 • sidde ned, når du tisser (også hvis du er mand)
 • tørre eventuel urin på gulv eller toiletbræt op med det samme
 • vaske tøj, der er ramt af urin, med det samme
 • kun bruge toiletter med skyl
 • smide bind og indlæg ud med det almindelige affald
 • vaske dine hænder grundigt efter hvert toiletbesøg.

Kør mindst muligt med offentlig transport

Du må gerne tage offentlig transport eller taxa efter din behandling. Det første døgn skal det dog højest være i 1 time ad gangen. Hvis du kører med taxa, skal du sætte dig på bagsædet og i modsatte side af chaufføren.

Dine øjne kan blive irriterede

I sjældne tilfælde kan du opleve irritation fra øjnene efter behandlingen. Dine øjne kan fx klø, hæve, løbe i vand eller gøre ondt. Hvis du får symptomer fra øjnene, skal du kontakte den læge eller afdeling, der har henvist dig til behandlingen, eller din egen læge.  

Du kan være øm

Det er normalt at være øm på halsen i et par uger efter behandlingen. Du kan tage smertestillende medicin med paracetamol mod ømheden.

Tag medicin for dit stofskifte igen

Hvis du har holdt pause med medicin for dit stofskifte, skal du begynde at tage den igen efter behandlingen. Du skal aftale med den læge, der behandler dit stofskifte, hvornår du kan tage medicinen igen.

Fortæl din hjemmehjælp om behandlingen

Hvis du får hjemmehjælp, skal du fortælle din hjemmehjælper om retningslinjerne efter din behandling med radioaktivt jod. Der kan være særlige forholdsregler for hjemmehjælperen i dagene efter din behandling.

Du bliver indkaldt til kontrol

Du skal fortsat have kontrolleret stofskiftet ved blodprøver. Du bliver indkaldt til kontrol digitalt eller med fysisk post fra den afdeling, der følger dit stofskifte.

Redaktør