Skjoldbruskkirtlen - operation

Skal man opereres i skjoldbruskkirtlen, kan man her finde information om hvilke forholdsregler man skal tage før operationen. Under operationen vil hele eller en del af skjoldbruskkirtlen blive fjernet, via et tværsnit nederst på halsen. Den del der bliver fjernet, bliver sendt til undersøgelse.

På operationsdagen

 • Forbered dig til operationen ved at tage et bad og vaske hår om morgenen. Du må gerne børste tænder
 • Hvis du har hår på brystkasse og hals, skal du selv barbere det af dagen inden operationen, sådan at huden ned til kravebenet er glatbarberet
 • Du må ikke have make-up, neglelak, ur, smykker eller piercinger på
 • Under operationen kan du ikke have kontaktlinser på, så medbring briller, hvis du har brug for det
 • Vanlig morgenmedicin skal som udgangspunkt indtages, medmindre andet er aftalt med narkoselægen
 • Medbring i øvrigt din vanlige medicin, herunder også naturmedicin
 • Hvis du tager fiskeolie eller blodfortyndende medicin, skal du holde pause i op til en uge før operationen. Ved tvivl kontakt sygeplejersken på 4829 4907
 • Medbring ikke værdigenstande eller store pengebeløb
 • Medbring læsestof eller anden underholdning til ventetiden

Under operationen

Hele eller en del af skjoldbruskkirtlen vil blive fjernet via et tværsnit nederst på halsen. Den del af skjoldbruskkirtlen, der bliver fjernet, bliver sendt til undersøgelse. Der vil eventuelt blive lagt et dræn i operationsområdet
for at forebygge blodansamling. Drænet fjernes inden udskrivelsen.

Efter operationen

Du bliver vækket på operationsstuen og køres herefter til opvågningsstuen, hvor du skal være, indtil du er vågen. Herefter kommer du tilbage til afdelingen, hvor du vil få tilbudt noget at spise og drikke. Det er vigtigt, at du siger til personalet, hvis du har smerter, så du kan få smertestillende medicin. Først på aftenen er der stuegang, hvor du vil blive informeret om operationen. Inden udskrivelsen vil du få en dato for kontrol. Den vil foregå i vores ambulatorium eller efter aftale over telefon eller video, ca. 3 uger efter operationen. Her vil du få svar på dine prøver. Du er velkommen til at tage en pårørende med.

Når du er hjemme igen

Ved smerter tilråder vi smertebehandling med tablet paracetamol 1 g maks. 4 gange i døgnet samt ibuprofen 400 mg maks. 3 gange i døgnet, medmindre andet er aftalt med vores læge.

Det er en god idé at købe den smertestillende medicin inden operationen. Lægen vil tage stilling til yderligere smertestillende medicin ved udskrivelsen.

Du må regne med at være sygemeldt i ca. 14 dage, hvis du har fysisk krævende arbejde.

Sårpleje

Såret er syet indvendigt med tråd, der forsvinder af sig selv. Der sættes et plaster på. Hvis plasteret bliver vådt, duppes det tørt. Selve såret må først blive vådt, fx ved badning, efter 24 timer. Hvis plasteret løsner sig, kan du skifte det, brug gerne Micropore plaster, som kan købes på apoteket. Vi anbefaler, at du har Micropore plaster på i 3 måneder. Der kan opstå en hævelse over såret, som vil forsvinde igen af sig selv. Undgå at få sol på sårområdet og brug minimum solfaktor 50 det kommende år.

Komplikationer

Risikoen for komplikationer er lille, men du skal kontakte os hvis:

 • du får feber over 38
 • du får tiltagende smerter
 • der kommer rødme af sårområdet
 • det væsker fra sårområdet
 • du får snurren i fingre og tæer

Du kan blive hæs på grund af påvirkning af nerven til stemmebåndene. Dette sker dog for mindre end 1% af de opererede patienter. Dette opdages som regel straks efter operationen.

Venlig hilsen
Personalet
Øre, Næse og Halsafdelingen
Nordsjællands Hospital

Redaktør