Sammenklappet lunge - hjemme igen efter behandling (Pneumothorax)

Efter behandling for sammenklappet lunge skal man bl.a. holde øje med såret og følge flere andre forholdsregler.

Ubehag eller smerter

Hold øje med såret

Der kan gå betændelse i et sår, også selvom der kun er lavet en lille åbning på huden. Kontakt din egen læge eller Akuttelefonen 1813 uden for din egen læges åbningstid, hvis såret bliver rødt, væsker, hæver eller buler ud, eller hvis du pludselig får høj feber.

Fortsæt med smertestillende medicin

Det er normalt at have ondt i et par dage eller uger efter behandlingen. Du skal fortsætte med at tage smertestillende medicin, så længe du har smerter.
Du har fået smertestillende piller med hjem til de første dage og en recept på smertestillende medicin til tiden derefter.
Hvis du har brug for ekstra behandling af dine smerter, skal du kontakte din egen læge.

Kontakt straks din egen læge eller Akuttelefonen 1813, hvis du får åndenød

Hvis du får problemer med at trække vejret, efter at du er kommet hjem, skal du kontakte din egen læge eller Akuttelefonen 1813. Hvis du har svær åndenød, skal du ringe 1-1-2.

Pleje og hygiejne

Tag kun brusebade

Du må gerne tage brusebad, men du skal undgå at bade i havet, gå i karbad eller svømmehal, indtil såret er helet, da det øger risikoen for infektioner.

Plej og beskyt arret

Når såret er helet, og du får et ar, skal du beskytte det mod direkte sol og solarium. Vi anbefaler, at du dækker arret med tøj de første 12 måneder efter behandlingen og derefter er omhyggelig med at bruge solcreme med høj faktor.
Du kan desuden bruge fugtighedscreme til at gøre huden omkring arret mere smidig.

Undgå rygning

Vi anbefaler, at du stopper med at ryge efter din behandling. Rygning påvirker dit kredsløb, immunforsvar og din lungefunktion samt helingen af sår og knogler.
Spørg din egen læge, i din kommune eller på hospitalet, hvis du har brug for støtte og vejledning.

Praktiske forhold

Få fjernet tråde

Du skal have fjernet tråde cirka 8-10 dage efter, at drænet er fjernet. Det sker enten ved en opfølgende aftale hos din egen læge eller din hjemmesygeplejerske.

Kom til kontrol

For nogle er det nødvendigt at komme til en opfølgende kontrol hos os. Hvis vi ikke har aftalt en tid med dig på hospitalet, indkalder vi dig med digital eller fysisk post.

Undgå at flyve eller dykke

Du må ikke flyve og dykke i tiden efter, du er udskrevet. Er det relevant for dig, kan du tale med lægen om det. Vær opmærksom på, at dit forsikringsselskab og flyselskab kan have flere retningslinjer, du bør følge.

Værd at vide

Vi giver din læge besked

Vi sender information om dit forløb til din praktiserende læge. Hvis du ikke ønsker, at din læge skal modtage besked fra hospitalet, skal du sige det til os.

Fortæl om din oplevelse

Vi vil gerne høre fra dig med både ris og ros. Hvis du overvejer at klage, kan du kontakte hospitalets patientvejledere, som er uvildige rådgivere. Læs mere om dine rettigheder som patient på www.regionh.dk/patientrettigheder.

Få mere viden

Redaktør