Sammenklappet lunge - behandling (Pneumothorax)

Ved behandlingen fjernes overskydende væske og luft ved hjælp af et dræn, så lungen fungerer igen, og vejrtrækningen bliver normal.

Kort om behandlingen

Når du skal behandles for en sammenklappet lunge, er formålet at fjerne overskydende luft og væske, så din lunge fungerer igen, og din vejrtrækning bliver normal. Behandlingen udføres ved hjælp af et dræn, der lægges ind mellem lungehinderne.

Du skal forvente at være på hospitalet, så længe du har dræn.

På hospitalet 

Du kan få beroligende medicin

Du kan få medicin, der virker mod smerter, beroliger dig og får dine muskler til at slappe af.

Du bliver lokalbedøvet

Du er vågen, mens vi behandler dig, men det område på huden, hvor drænet skal ligge, er bedøvet.

Behandlingen

Vi fører en plastikslange gennem huden og ind i lungehulen, hvor vi lægger et dræn. Drænet fjerner overskydende luft og væske fra lungehulen, så lungen kan folde sig ud igen. Slangen sættes fast til huden med et sting eller plaster, og vi lægger forbinding på. Herefter slutter vi slangen til en drænboks, der opsamler væsken, eller til en ventilpose, som forhindrer, at der kommer luft ind gennem drænet. Vi afslutter behandlingen ved at tage et røntgenbillede for at se, om alt er, som det skal være.

Sig til, hvis du har ondt eller problemer med at trække vejret

Fortæl os, hvis du har ondt eller er har svært ved at trække vejret, så vi kan hjælpe dig.

Træk vejret dybt, og hold dig i gang

Det er vigtigt, at du sørger for at bevæge dig, hoste igennem og trække vejret dybt for at få lungen til at folde sig hurtigt ud. Det kan føles ubehageligt og svært at trække vejret ordentligt, men det er helt normalt og ikke farligt.

Hold drænboksen under hoftehøjde

Du kan bevæge dig frit, selvom du har et dræn. Har du en drænboks tilsluttet, skal du have den med dig rundt, så drænet ikke glider ud. Du skal altid holde drænboksen under hoftehøjde, så væsken ikke løber tilbage i brysthulen. Har du dræn i ventilpose, skal du ikke tage særlige hensyn. Spørg os, hvis du er i tvivl.

Du får fjernet drænet

Når lungen er foldet helt ud, bliver drænet fjernet. Vi beder dig om at holde vejret, mens drænet trækkes ud. Derefter bliver hullet syet sammen, og du får en forbinding på.

Risiko ved behandlingen

Hvis der er forhold, der gør, at du er udsat for en særlig risiko, taler vi med dig om det.

  • Luft under huden (hyppighed: ikke almindeligt): Når vi placerer drænet, kan der samle sig luft under huden. Huden kan føles knitrende, når man rører ved den. Luften vil oftest forsvinde af sig selv i løbet af nogle dage.
  • Lungen kan klappe sammen igen (hyppighed: ikke almindeligt): Når vi fjerner drænet, kan lungen klappe sammen igen. Et lille sammenklap har ikke betydning og forsvinder af sig selv. Vi kontrollerer lungen ved at tage et røntgenbillede.

Hjemme igen

Du får mere information med hjem

Vi giver dig information om, hvad du skal være opmærksom på, når du er hjemme igen. I informationen kan du læse om praktiske forholdsregler og se, hvad du skal gøre i forhold til fx hygiejne eller smerter.

Få mere viden

Redaktør