Ringbehandling

Dette er en vejledning i brug af ring ved nedsynkning og urininkontinens.

Vejledning i brug af ring ved nedsynkning og urininkontinens

Brug af ring ved nedsynkning og urininkontinens

For at afhjælpe dit fremfald af skedevæggen eller livmoder eller din urininkontinens, kan du enten blive opereret eller få lagt en ring, som er fremstillet af blødt og vævsvenligt silikone. Ringbehandlingen kan også benyttes for at afhjælpe dine gener frem til en operation.

2 slags ringe

Der findes to slags ringe.

  • Prolapsring: Anvendes ved nedsynkning af blære, livmoder og/eller endetarm.
  • Inkontinensring: Er specielt beregnet til kvinder med urinutæthed. Den virker ved at understøtte blærehalsen, så utæthed undgås eller mindskes.

 

Sådan tages ringen ud

Indtag den stilling, der er mest bekvem for dig – fx stående med spredte ben, hugsiddende eller med den ene fod på toiletsædet. Få fat om ringen med én eller to fingre, drej den på højkant, pres den sammen og træk. Pres eventuelt med bugpressen - som hvis du skulle på toilettet - så kan det være lettere at få fat på ringen.

Sådan sættes ringen op

Indtag den stilling, der er mest bekvem for dig, fx stående med spredte ben eller med den ene fod på kanten af toiletsædet. Ringen fugtes med vand eller påsmøres en smule glidecreme for at lette indføringen. Pres ringen sammen, skil skamlæberne med din anden hånd, skub ringen langt bagud og opad i skeden, mens du stadig klemmer sammen om den. Ringen sætter sig så i spænd mod skambenet. Falder ringen ud eller generer den, skal du muligvis have en anden ringtype eller størrelse. 

Hormonbehandling

Ved brug af ring efter overgangsalderen anbefaler vi, at du anvender lokal hormonbehandling i skeden for at styrke slimhinderne. Der findes flere muligheder: Hormonring (Est-ring), stikpiller (Vagifem og Ovestin) eller creme (Ovestin).

Vandladning

Vær opmærksom på, om du kan lade vandet efter oplægning af ringen. Hvis ikke, skal du forsøge at fjerne ringen og kontakte Bækkenbundsklinikken, din egen læge eller vagtlægen.

Blæretømning

Sørg altid for at tømme blæren omhyggeligt. Brug eventuelt vandladningsteknikken dobbelt/tredobbelt vandladning (se pjecen ”Vejledning om væskeindtagelse og vandladningsvaner).

Samleje

Hvis ringen generer ved samleje, kan du fjerne den forinden, og sætte den på plads bagefter – efter at have skyllet den i lunkent postevand/uparfumeret sæbe.

Justering af ringen

Det er en god ide at mærke, hvordan ringen sidder efter opsætning. Du kan så lettere skubbe ringen på plads, hvis den rykker sig. Hvis du har en inkontinensring, skal du med fingeren kunne mærke knoppen fortil. 

Øget udflåd

Ved brug af ringen kan der forekomme øget udflåd.
Kontakt Bækkenbundsklinikken eller egen læge:

  • Hvis ringen generer dig
  • Hvis du får blødning fra skeden
  • Hvis du får ildelugtende udflåd eller kløe

Efterkontrol efter opsættelse af ring

Første kontrol er i Bækkenbundsklinikken efter 1-3 måneder. Du får foretaget en gynækologisk undersøgelse for at sikre, at dine slimhinder er fine, uden tryk eller allergiske reaktioner. Ringen vil blive skyllet i lunkent postevand, hvorefter den er klar til genopsætning.
Hvis behandlingen er tilfredsstillende, fortsætter kontrollen efter aftale hos egen læge eller speciallæge med 3-6 måneders interval.

Holdbarhed

Ringen har en holdbarhed på ca. 2 år.


Venlig hilsen

Bækkenbundsklinikken G0122
Telefon: 48 29 37 66 Telefontid: Mandag-Fredag kl. 08-15.

Redaktør