Renografi, børn 4-9 år

Vejledning om en renografi af børn mellem 4-9 år, hvor man undersøger, hvordan barnets nyrer fungerer ved hjælp af radioaktivt sporstof.

Jeres barn har fået en tid til undersøgelse af nyrerne. Det er vigtigt, at I læser vejledningen, inden I kommer til undersøgelsen. Vejledningen indeholder information om forberedelse, undersøgelse og svar. 

Vigtig information inden undersøgelsen

Der indgår radioaktive sporstoffer i denne undersøgelse. For at undgå unødig bestråling af pårørende, anbefaler vi, at I ikke tager søskende og gravide med til undersøgelsen.

Formålet med undersøgelsen

Formålet med undersøgelsen er at se, hvordan barnets nyrer fungerer.

Hvad skal I gøre inden undersøgelsen?

Barnet skal have lagt en tynd plastikkanyle i en blodåre på håndryggen. I skal derfor købe bedøvende creme, EMLA-creme på apoteket. Cremen skal smøres på huden på begge håndrygge en time før, I skal møde.

På undersøgelsesdagen skal I møde på Børneafdelingen.

Barnet kan beholde sit tøj på ved undersøgelsen. Undgå tøj med metalknapper, nitter, lynlåse eller andre metalgenstande.

For at kunne vurdere nyrefunktionen præcist er det vigtigt, at barnet drikker rigeligt i timerne op til undersøgelsen.

Hvordan foregår undersøgelsen?

Undersøgelsen foregår på Klinisk Fysiologisk Afsnit. Under skanningen skal barnet ligge på ryggen på et leje, som ligner en smal seng. Under lejet er der et kamera, som tager billeder af nyrerne. 

Før skanningen starter, sprøjter en bioanalytiker en lille mængde radioaktivt sporstof ind i den plastikkanyle, der lige er blevet lagt i hånden. Det mærker barnet ikke noget til. Skanningen starter umiddelbart efter indsprøjtningen.
Barnet skal ligge helt stille, mens vi skanner, det tager 20 minutter.
I må som forældre gerne sidde ved siden af, mens vi tager billeder.

Hvor lang tid varer undersøgelsen?

Hele undersøgelsen varer 45 minutter.

Efter undersøgelsen

Sporstoffet er hurtigt ude af kroppen igen. Men for at øge udskillelsen er det vigtigt, at barnet får rigeligt at drikke og tisser ofte i timerne efter undersøgelsen.

Hvordan får I svar?

I får svaret ved først kommende ambulante kontrol på børneafdelingen.

Redaktør