Pembrolizumab, behandling med

I denne patientinformation kan patienter læse om immunterapistoffet pembrolizumab, som anvendes til behandling af ikke-småcellet lungekræft. Behandlingen gives som infusion gennem drop. Behandlingen kan give bivirkninger, så som kvalme, træthed og hårtab. Det er vigtigt, at eventuelle bivirkninger kun behandles af lægefagligt personale.

Vi håber denne information, kan give dig og dine pårørende svar på nogle af de spørgsmål, der melder sig, når du er i behandling med immunterapi pembrolizumab. Denne information er et supplement til vores mundtlige information om behandlingen.

Hvad er pembrolizumab?

Immunterapistoffet pembrolizumab anvendes til behandling af ikke-småcellet lungekræft eventuelt efter tidligere behandling med kemoterapi. Vi tilbyder denne behandling, da vi forventer den vil lindre dine symptomer. Behandlingen kan også ofte bremse sygdommen eller få den til at svinde for en periode.

Hvordan virker pembrolizumab?

Pembrolizumab er et antistof, der virker ved at binde sig til overfladen af kroppens immunceller (T-celler). Pembrolizumab virker hermed ved at blokere en af kroppens naturlige bremser på immunforsvaret. Derved øges T-cellernes aktivitet i bekæmpelsen af kræftceller. Når kroppens naturlige immunforsvar aktiveres, vil du opleve en anden slags bivirkninger end dem du eventuelt kender fra kemoterapi. Du kan selv styrke dit immunforsvar med tilstrækkelig mad, drikke og motion. Der anbefales ikke kosttilskud eller anden terapi.

Hvordan gives behandlingen?

Pembrolizumab gives som en infusion i en blodåre gennem et drop i hånden eller armen hver 3. uge. Infusionen varer ca. 30 minutter. Efter hver 3. behandling foretages en CT-scanning og behandlingen fortsættes, så længe den har effekt.

Samtale med læge og sygeplejerske

Hver gang du kommer til behandling, taler du med en læge og en sygeplejerske. Du vil her få lejlighed til at drøfte eventuelle problemstillinger i forbindelse med din sygdom og behandling.

Blodprøver

Du skal have taget blodprøver hver gang du kommer til behandling. Vi kontrollerer dine blodprøver for at holde øje med, hvordan du tåler behandlingen.

Bivirkninger

Immunterapi påvirker kræftcellerne, og kan også påvirke kroppens raske celler. Hvis det sker, kan der opstå bivirkninger. Bivirkninger opleves forskelligt og varierer fra person til person. Det er derfor ikke muligt på forhånd at sige, om eller hvor mange bivirkninger du får. Bivirkninger kan i sjældne tilfælde også opstå flere måneder efter endt behandling med pembrolizumab. De fleste bivirkninger behandles bedst, hvis man starter behandling tidligt. Det er derfor meget vigtigt, at du kontakter afd., så snart du oplever bivirkninger eller ændringer i din almen tilstand. Du skal altid have patientkortet om pembrolizumab på dig og vise det ved enhver kontakt til sundhedsvæsenet.

Infusionsreaktion

Under infusion af pembrolizumab kan man få allergiske reaktioner i forskellige grader, mest hyppigt er feber. Andre symptomer er svimmelhed, åndenød, udslæt og kløe. Symptomerne kan behandles og behandlingen med pembrolizumab kan i langt de fleste tilfælde fortsættes.

Træthed

Det er almindeligt at blive træt og få følelsen af manglende energi. Trætheden kan både skyldes din kræftsygdom og behandlingen med pembrolizumab. Du kan tale med lægen og sygeplejersken om din træthed, ligesom du i ambulatoriet kan få udleveret en informationsfolder om, hvad du selv kan gøre, hvis du er træt.

Kvalme

Kvalme og nedsat appetit kan forekomme i forbindelse med behandlingen og kan forebygges med kvalmestilende tabletter, som lægen ordinerer og sygeplejersken udleverer til dig.

Feber

Ved feber over 38 grader i mere end to timer i træk eller feber over 38,5 grader, er det vigtigt, du kontakter afdelingen, da det kan være nødvendigt at finde årsagen til feberen, hvilket eventuelt kan medføre at du bliver indlagt.

Diarré eller ændret afføringsmønster

Nogle patienter vil opleve vandig, løs eller blød afføring flere gange i løbet af et døgn. Nogle vil opleve mavesmerter, slim eller blod i afføringen. Bivirkningen kan opstå uger efter behandlingsstart. Hvis du oplever ovenstående bivirkninger eller at dit afføringsmønster ændrer sig og du får hyppigere afføring i løbet af et døgn, skal du omgående kontakte afdelingen.

Åndenød og hoste

Hvis du oplever åndenød eller hoste, kan det være tegn på en betændelsestilstand i lungerne og kan være en bivirkning til pembrolizumab, og så skal du omgående kontakte afdelingen.

Leverpåvirkning

Hvis du oplever gulfarvning af øjnene eller huden, smerter i højre side af mave eller træthed, så kan der være tale om påvirkning af din lever, og du skal kontakte afdelingen.

Hududslæt

Hududslæt, hudtørhed og kløende udslæt kan opstå uger efter behandlingsstart og du skal kontakte afdelingen, hvis denne bivirkning opstår. Du vil få udleveret forskellige cremer til pleje af huden, hvis denne bivirkning forekommer og eventuelt medicinsk behandling.

Gode råd til håndtering af hudtørhed:

Nogle patienter har gavn af ”Livets Olie”, der består af hørfrøolie og kæmpenatlysolie og forebygger hudtørhed. Kan købes som kapsler eller i flydende form i helsekostbutikker. Generelt skal olien indeholde de essentielle fedtsyrer omega-3, omega-6 og omega-9. Flydende form; Dagligt indtag er 2 spiseskefulde om morgenen og olien kan desuden smøres på tørre hudområder. Ved kapsler: se anbefaling på pakken.

 • Drik rigeligt med vand
 • Brug solcreme minimum faktor 15 som solbeskyttelse
 • Gå i løstsiddende tøj
 • Brug fed uparfumeret creme/olie på hele kroppen
 • Brug glidecreme ved samleje
 • Brug allergivenlig makeup og makeup fjerner
 • Undgå lange varme bade
 • Brug lunkent vand og mild, parfumefri sæbe og shampoo

Påvirkning af homonproducerende

kirtler Symptomer på påvirkning af disse kirtler (hypofyse, skjoldbruskkirtel og binyrer) er udtalt træthed, vægtændring, hovedpine og synsforstyrrelser, overdreven tørst, øget urinmængde, nedtrykthed, irritabilitet, svækkelse og generel utilpashed, og du skal kontakte afdelingen, hvis du oplever disse bivirkninger.

Samvær og seksualitet

Det er muligt, at din lyst til seksuelt samvær bliver nedsat. Dette kan skyldes, at du er i en både fysisk og psykisk belastet situation. Immunterapi kan øge risikoen for fostermisdannelser og påvirke sædcellernes arveanlæg (gener). Derfor anbefaler vi, at I anvender sikker prævention, så længe du får behandling.

Kontakt afdelingen hvis du får ovenstående bivirkninger på et hvilket som helst tidspunkt under behandlingen eller endda efter, du har afsluttet din behandling.

Vær opmærksom på

 • Du må ikke forsøge selv af behandle dine symptomer med anden medicin.
 • Du skal også fortælle lægen, hvis du får symptomer, som ikke er nævnt i denne patientinformation.
 • Kontakt afdelingen hvis du får ovenstående bivirkninger på et hvilket som helst tidspunkt under behandlingen eller endda efter, du har afsluttet din behandling.

Har du spørgsmål?

Ved tvivlsspørgsmål er du velkommen til at kontakte os.

Redaktør