Pacemaker - udskiftning

Den nuværende pacemaker bliver fjernet og en ny opereres ind under huden med det samme.

Kort om operationen

Når du skal have udskiftet en pacemaker, fjerner vi den nuværende og opererer en ny pacemaker ind under huden det samme sted. De eksisterende ledninger kan oftest bruges igen.

Du kan forvente at komme hjem igen samme dag, som du er blevet opereret.

Vigtig forberedelse

Tag din medicin, som du plejer

Op til operationen skal du tage din medicin, som du plejer. Det gælder også medicin mod diabetes og blodfortyndende medicin.

Fjern makeup, neglelak og smykker

Under operationen sætter vi et måleapparat på en af dine fingre, som måler iltmætningen i dit blod. Derfor skal du fjerne neglelak og kunstige negle inden din operation. Du skal desuden undlade at bruge creme og fjerne al make-up hjemmefra. Tag ur, smykker og piercinger af og lad dem blive hjemme. Du har selv ansvaret for de ting, du tager med. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

Gå i bad hjemmefra

Du skal tage et bad, vaske dit hår og tage rent tøj på, før du møder på hospitalet på dagen for din operation. Du må ikke bruge creme, deodorant og parfume efter badet, da det øger risikoen for betændelse.

På hospitalet 

Du får udleveret hospitalstøj

Vi udleverer hospitalstøj, som du skal have på ved operationen

Du får fjernet hår

Du skal have fjernet eventuelt hår fra operationsområdet. Vi hjælper dig med at fjerne hårene, så der ikke kommer rifter i huden, som øger risikoen for betændelse. Du må ikke selv fjerne hår i ugen op til operationen.

Du får lagt et drop

Vi lægger et drop i hånd, så vi kan give dig medicin og væske, hvis det bliver nødvendigt.

Du får antibiotika og smertestillende medicin

Inden operationen får du antibiotika for at forebygge infektioner. Du bliver også tilbudt smertestillende medicin.

Du kan få beroligende medicin

Du kan få medicin, der virker mod smerter, beroliger dig og får dine muskler til at slappe af.

Du bliver lokalbedøvet

Du er vågen, mens vi opererer dig, men området, hvor pacemakeren skal sidde, er bedøvet.

Operationen

Når bedøvelsen virker, laver lægen et snit under venstre kraveben, fjerner den nuværende pacemaker og placerer en ny pacemaker det samme sted. De ledninger, du har siddende fra en tidligere operation, bruger vi oftest igen. Såret lukkes med tråd, der opløser sig selv.

Operationen varer cirka 1 time.

Du må spise og drikke

Vi tilbyder dig noget at spise og drikke efter operationen

Sig til, hvis du har smerter

Smerter kan ikke helt undgås, men vi gør vores bedste for at lindre dem. Fortæl os, hvis du har ondt eller er utilpas, så kan vi hjælpe dig. Det er vigtigt, at du er behandlet for smerter, så du kan trække vejret dybt, hoste og komme ud af sengen.

Vi indstiller pacemakeren, inden du skal hjem

Vi fortæller dig om pacemakerens funktioner, og hvad du skal være opmærksom på. Du får udleveret et kort med oplysninger om pacemakeren.

Risiko ved operationen

Ved operationer er der risiko for ubehag og komplikationer undervejs og bagefter. Hvis der er forhold, der gør, at du er udsat for en særlig risiko, taler vi med dig om det. 

  • Blodansamling (hyppighed: ikke almindeligt): Huden omkring såret kan være øm og hævet, og du kan få blå mærker eller en blodansamling under huden. Det forsvinder som regel af sig selv.
  • Betændelse i såret (hyppighed: meget sjældent): Der kan gå betændelse i såret, selvom du har fået forebyggende behandling. Hvis det sker, behandler vi med antibiotika. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at fjerne pacemakeren og først sætte den ind igen, når betændelsen er væk.

Hjemme igen

Forholdsregler efter beroligende medicin

Hvis du har fået beroligende medicin, må du ikke selv køre bil eller betjene maskiner resten af dagen. Det skyldes, at medicinen nedsætter din evne til at reagere hurtigt og kan gøre dig træt. Selvom du føler dig frisk, kan du fortsat være påvirket af medicinen, og det vil fx være strafbart at køre bil.

Sygemelding

Du kan starte på arbejde eller skole igen, når du føler dig parat til det. Hvis du arbejder med tunge løft, kan det være nødvendigt at vente lidt længere end ellers.

Du får mere information med hjem

Vi giver dig information om, hvad du skal være opmærksom på, når du er hjemme igen. I informationen kan du læse om praktiske forholdsregler og se, hvad du skal gøre i forhold til fx hygiejne eller smerter.

Få mere viden

Du kan få mere viden om udskiftningen af pacemaker på www.patienthåndbogen.dk. Søg på ’pacemakerbehandling’.

Hjerteforeningen tilbyder fællesskab, råd og støtte til patienter og pårørende.
Du finder foreningen på www.hjerteforeningen.dk.

Redaktør