Pacemaker - indsættelse - hjemme igen

Efter en indsættelse af en pacemaker kan der opstå komplikationer. Det er derfor vigtigt at kende til forholdsreglerne for ubehag og smerte, pleje og hygiejne samt bevægelse og hvile.

Ubehag eller smerter

Vær opmærksom på betændelse

Det er normalt at være hævet og have ondt omkring såret. Du skal dog være opmærksom på, at der kan gå betændelse i såret, og symptomerne blandt andet kan være øget hævelse og forværring af smerterne. Hvis du får betændelse i såret, skal det behandles. Du skal kontakte Pacemakerambulatoriet, hvis du oplever et eller flere af disse symptomer:

 • Øget rødme.
 • Øget hævelse.
 • Øget ømhed.
 • Øget varme omkring såret.
 • Gullig væske fra såret.
 • Såret åbner sig.
 • Feber over 38 grader.

Tag smertestillende medicin, hvis du har ondt

Hvis du har brug for smertestillende medicin, anbefaler vi medicin med paracetamol. Smertestillende medicin kan købes i håndkøb på apoteket og i supermarkeder. Vi anbefaler, at du undgår smertestillende med acetylsalicylsyre, da det virker blodfortyndende.

Følelsesmæssige reaktioner er normale

Både patienter og pårørende får følelsesmæssige reaktioner, når alvorlig sygdom bliver en del af livet. Nogle oplever angst, utryghed eller svingende humør. Det kan være en god hjælp at tale med venner og familie eller med en psykolog. Du skal henvende dig til din egen læge, hvis du ønsker henvisning til en psykolog.

Pleje og hygiejne

Pas på såret, når du bader

Du kan tage brusebad og vaske dig forsigtigt 48 timer efter, at du er blevet behandlet. De tynde plastre skal du lade sidde i cirka 10 dage. Indtil såret er helet, skal du undgå svømmehal og karbad, da det øger risikoen for infektioner.

Bevægelse og hvile

Undgå at belaste armen i siden, hvor du er opereret

I de første 4 uger efter operationen skal du undgå at løfte tunge ting over 4 kilo. Du skal også undgå at løfte din albue over skulderhøjde i den side, hvor du er opereret. Hvis du løfter armen for højt eller strækker den ud i yderstillinger, kan det få ledningerne i hjertet til at flytte sig.

Vi anbefaler dog, at du bruger begge arme så normalt som muligt for at forebygge, at dine skuldre bliver stive.

Hold dig i gang

Du skal gradvist genoptage dine hverdagsaktiviteter, også selvom du er træt og bliver hurtigere forpustet. Du må gerne gå en kort tur, så længe du ikke går hurtigere, end at du kan føre en samtale. Hvil dig i løbet af dagen, hvis du har brug for det.

Genoptag seksuel aktivitet, når du er klar

Du kan genoptage seksuel aktivitet, når du har kræfter og lyst til det. Det kan ikke skade dig.

Praktiske forhold

Sygemelding

Du kan starte på arbejde igen, når du føler dig parat til det. Hvis du arbejder med tunge løft, kan det være nødvendigt at vente lidt længere end ellers. Hvis du har brug for en sygemelding i en periode, kan du få den hos din egen læge.

Vent med at køre bil

Du skal regne med, at du kan begynde selv at køre bil igen 1 uge efter behandlingen. Hvis vi vurderer, at der gælder noget særligt for dig omkring bilkørsel, taler vi med dig om det. Hvis du har et erhvervskørekort, skal du vente i 6 uger med at køre bil.

Undgå at opbevare din mobiltelefon tæt på pacemakeren

Efter operationen skal du undgå at have din mobiltelefon i brystlommen i den side, hvor du er opereret. Vi anbefaler også, at du holder mobiltelefonen op til øret i modsatte side af pacemakeren, når du taler.

Forholdsregler med en pacemaker

Efter operationen skal du vende tilbage til en så normal hverdag som muligt, men der er nogle forholdsregler, som du skal være opmærksom på.

Du skal undgå:

 • kontaktsport med risiko for slag på brystkassen
 • dykning, her skal du kontakte Kardiologisk Ambulatorium først
 • svejsning
 • kortbølgebehandling i nærheden af pacemakeren, fx ved el-terapi hos fysioterapeuter
 • magneter, magnetmadrasser og kraftige magnetfelter, fx en MR-skanner. Skal du MR-skannes, skal det ske under overvågning og efter særlig aftale med de læger, der behandler dig på Rigshospitalet.

Du må gerne rejse med fly, bil og tog med en pacemaker, men vi anbefaler, at du tjekker din rejseforsikring, da der kan gælde særlige betingelser.

Husk altid dit pacemaker-kort

På hospitalet får du udleveret et kort med oplysninger om din pacemaker. Du skal altid bære kortet på dig. Du skal vise det, når du er til tandlæge, fysioterapeut, på hospitalet eller ved sikkerhedskontrollen i lufthavne. Kortet er internationalt og kendes i udlandet.

Kom til kontrol

Efter din behandling bliver du tilbudt at komme til opfølgende kontrol hos os. Hvis vi ikke har aftalt en tid med dig på hospitalet, indkalder vi dig med digital eller fysisk post. Du skal til kontrol efter cirka en måned.

Til den opfølgende kontrol taler vi med dig om, hvordan du har det og laver eventuelt undersøgelser. Det kan være en god idé at skrive dine spørgsmål ned hjemmefra, så du husker at stille dem. Du er meget velkommen til at tage en pårørende med.

Hvis du oplever forværring inden din kontrol, skal du ikke vente, men i stedet kontakte Pacemakerambulatoriet. Ved akut forværring skal du kontakte Akuttelefonen 1813.

Pacemakeren skal skiftes

Du skal have en ny pacemaker efter nogle år, da batteriet langsomt løber tør. Vi holder øje med batteriet til kontrollerne og sørger for, at du får et nyt batteri i god tid. Pacemakeren bliver skiftet ved en indsættelse, der minder om den første. Ofte kan vi stadig bruge ledningerne, så det kun er selve enheden, som skal skiftes.

Værd at vide

Se din journal og prøvesvar

www.minsundhedsplatform.dk og i sundhedsjournalen på www.sundhed.dk kan du se din journal, dine sundhedsdata og dine eventuelle prøvesvar. Du kan hente begge dele som app: MinSP og MinSundhed. Log på med dit NemID.

Vi giver din læge besked

Vi sender information om dit forløb på hospitalet til din praktiserende læge. Hvis du ikke ønsker, at din læge skal modtage besked fra hospitalet, skal du sige det til os.

Fortæl om din oplevelse

Vi vil gerne høre fra dig med både ris og ros. Hvis du overvejer at klage, kan du kontakte hospitalets patientvejledere, som er uvildige rådgivere. Læs mere her: www.regionh.dk/patientrettigheder

Få mere viden

Du kan få mere viden om sygdom og behandling på www.patienthåndbogen.dk.

Redaktør