Pacemaker - Micra - indsættelse

En Micra pacemaker er ledningsfri og forhindrer hjertet i at slå for langsomt ved at sende elektriske impulser til hjertet. Ved indsættelsen føres pacemakeren til hjertet gennem et kateter via en blodåre i lysken.

Kort om behandlingen

Når du skal have en Micra® pacemaker, fører vi pacemakeren til hjertet gennem et kateter via en blodåre lysken. En Micra® pacemaker er en lille ledningsfri pacemaker, der sender elektriske impulser til hjertet, så det ikke slår for langsomt. De elektroniske impulser er så svage, at de ikke mærkes. Pacemakeren er cirka 2,5 cm lang, 0,5 cm i diameter og sidder på indersiden af hjertet.

Du skal forvente at være på hospitalet i 1-2 dage i forbindelse med behandlingen.

Vigtig forberedelse

Undgå blodfortyndende medicin

Du skal undgå følgende blodfortyndende medicin i tiden op til operationen og indtil forløbet er helt afsluttet, med mindre vi har aftalt noget andet med dig:

  • 5 dage før skal du undgå Marcoumar.
  • 4 dage før skal du undgå Marevan i tabletform.
  • 4 dag før skal du undgå Pradaxa, Xarelto, Eliquis og Lixiana.

Øvrig medicin skal du tage, som du plejer. Har du medicinsk hjerteklap, skal du ikke holde pause med blodfortyndende medicin. Kontakt os, hvis du er i tvivl.

Fjern makeup, neglelak og smykker

Under behandlingen sætter vi et måleapparat på en af dine fingre, som måler iltmætningen i dit blod. Derfor skal du fjerne neglelak og kunstige negle inden din behandling. Du skal desuden fjerne al makeup, ur, smykker og piercinger hjemmefra.

Gå i bad hjemmefra

Du skal tage et bad, før du møder på hospitalet på dagen for din behandling. Du må ikke bruge creme efter badet.

På hospitalet 

Du får udleveret hospitalstøj

Vi udleverer hospitalstøj, som du skal have på ved behandlingen

Du får lagt et drop

Vi lægger et drop i din hånd eller arm, så vi kan give dig medicin og væske, hvis det bliver nødvendigt.

Du får antibiotika og smertestillende medicin

Inden indsættelsen får du antibiotika for at forebygge infektioner. Du bliver også tilbudt smertestillende medicin.

Du kan få beroligende medicin

Du kan få medicin, der virker mod smerter, beroliger dig og får dine muskler til at slappe af.

Du bliver lokalbedøvet

Du er vågen, mens vi behandler dig, men din lyske er bedøvet.

Behandlingen

Når bedøvelsen virker, fører lægen et kateter til hjertet gennem en blodåre i lysken. Det kan være lidt ubehageligt og kan presse lidt i lænden, mens kateteret føres op gennem blodåren. Det forsvinder så snart, at katetret er på plads.

Gennem kateteret fører lægen pacemakeren til hjertet. Vi gennemlyser området med røntgenstråler, så vi kan se levende billeder på en skærm og sikre os, at pacemakeren placeres rigtigt. Lægen måler præcis, hvor pacemakeren skal sidde og sætter den fast på indersiden af hjertet. Placeringen af pacemakeren kan kortvarigt give ubehag i brystet. Lægen kontrollerer, at pacemakeren registrerer hjertets slag og trækker forsigtigt i pacemakeren for at sikre, at den er fastgjort ordentligt. Til sidst fjernes kateteret, og såret lukkes med en stram forbinding.

Behandlingen varer 1-2 timer.

Lig stille lige efter behandlingen 

Du skal blive liggende på ryggen i sengen og ligge stille i 4 timer efter behandlingen for at undgå, at det bløder fra såret. Vi hjælper dig med at finde en stilling, hvor du ligger behageligt. Hvis du har brug for at komme på toilettet, hjælper vi dig med et bækken eller en kolbe i sengen. Vi hjælper dig også første gang, du skal op at stå.

Sig til, hvis du har ondt

Hvis du har smerter, lindrer vi dem. Fortæl os, hvis du har ondt eller er utilpas, så vi kan hjælpe dig. Det er vigtigt, at du er behandlet for smerter, så du kan trække vejret dybt, hoste og komme ud af sengen.

Vi indstiller pacemakeren, inden du skal hjem

Vi fortæller dig om pacemakerens funktioner, og hvad du skal være opmærksom på. Du får udleveret et kort med oplysninger om pacemakeren.

Risiko ved behandlingen

Ved nogle behandlinger er der risiko for ubehag og komplikationer undervejs og bagefter. Hvis der er forhold, der gør, at du er udsat for en særlig risiko, taler vi med dig om det. 

  • Blodansamling (hyppighed: almindeligt): Huden omkring såret kan være øm og hævet, og du kan få blå mærker eller en blodansamling under huden. Det forsvinder som regel af sig selv.
  • Blødning omkring hjertet (hyppighed: meget sjældent): I forbindelse med indsættelsen kan der komme et lille hul i hjertemusklen, så det bløder omkring hjertet. Vi fjerner blodet med et dræn, og du skal blive på hospitalet, så længe du har drænet siddende.

Hjemme igen

Vent med at køre bil

Du skal regne med, at du kan begynde selv at køre bil igen 1 uge efter behandlingen. Hvis vi vurderer, at der gælder noget særligt for dig omkring bilkørsel, taler vi med dig om det. Hvis du har et erhvervskørekort, skal du vente i 1-2 uger med at køre bil.

Undgå tunge løft

Det er vigtigt ikke at belaste området omkring såret i lysken. Derfor må du ikke løfte tunge ting over 4 kg i de første 4 dage.

Du får mere information med hjem

Vi giver dig information om, hvad du skal være opmærksom på, når du er hjemme igen. I informationen kan du læse om praktiske forholdsregler og se, hvad du skal gøre i forhold til fx hygiejne eller smerter.

Få mere viden

Du kan få mere viden om sygdom og behandling på www.patienthåndbogen.dk.

Hjerteforeningen tilbyder fællesskab, råd og støtte til patienter og pårørende.
Du finder foreningen på www.hjerteforeningen.dk.

Redaktør