Ørespytkirtel, operation

Det er ofte pga. knuder, både godartede og ondartede, at man opererer ørespytkirtlen. Knuderne fjernes sammen med dele af det nærliggende spytkirtelvæv under fuld bedøvelse. Der lægges et S-formet snit foran øret og lidt på halsen. Ofte lægges der et dræn efterfølgende.

Operationen

Knuder - både godartede og ondartede - er den hyppigste årsag til operation på ørespytkirtlen. Ørespytkirtlen (glandula parotis) ligger under og foran øreflippen på hver side. Ansigtsnerven (nervus facialis) forgrener sig i ørespytkirtlen i sit forløb frem mod ansigtets muskler. Nerven sørger for øjelukke, smile og panderynken.
Knuderne fjernes under operationen sammen med nærliggende dele af spytkirtelvævet. Der kan blive tale om delvis eller fuldstændig fjernelse af kirtlen, afhængig af knudens størrelse og placering. Den samlede spytproduktion er dog rigelig og fjernelse af selv en hel ørespytkirtel vil ikke føles som mundtørhed. Indgrebet foregår i fuld bedøvelse gennem et S-formet snit foran øret og lidt på halsen. Der lægges oftest et dræn, tilsluttet drænpose, hvori overskydende sårsekret opsamles.

På operationsdagen

  • Du skal faste og tørste, som aftalt
  • Forbered dig til operationen ved at tage et bad og vaske hår om morgenen
  • Du må gerne børste tænder om morgenen
  • Du må ikke have make-up, neglelak, ur, smykker eller piercinger på
  • Under operationen må du ikke have kontaktlinser på, så medbring gerne briller, hvis du har brug for det
  • Vanlig morgenmedicin må du kun indtage efter aftale med narkoselæge og øre-næsehalslæge
  • Medbring i øvrigt din vanlige medicin
  • Medbring ikke værdigenstande eller store pengebeløb
  • Medbring læsestof eller anden adspredelse, da tiden kan føles lang

Efter operationen

Du kan opleve nakkesmerter efterfølgende, fordi hovedet har været bagoverbøjet under operationen. Du bliver normalt udskrevet 1-2 dage efter operationen. Har du fået indlagt et dræn, bliver du udskrevet, når dette er blevet fjernet.

Komplikationer

Blødning

Hvis et blodkar brister efter operationen, er afsluttet, kan der komme en blodansamling under huden. Det vil i givet fald være nødvendigt at fjerne denne blodansamling i fuld narkose.

Lammelse af ansigtsnerven

På grund af nervens forløb gennem kirtlen er den udsat for skade trods udvist omhu. En skade kan vise sig som nedsat mimisk funktion af de muskler i ansigtet, som forsynes af de berørte nervegrene. Megen berøring af nervens hovedstamme eller dens forgreninger kan medføre forbigående lammelse, som typisk bedres indenfor 3 uger. Er nerverne derimod skåret over, vil den tilsvarende muskelfunktion ikke komme tilbage. Problemet vil variere i udbredelse og sværhedsgrad afhængig af hvilke nervegrene, og i hvilket omfang, de er beskadiget.

Lammelse af følenerven til ydre øre
Følenerven, som forsyner det meste af øremuslingen med følesans, ligger under huden og vil på sin vej fra halsen mod øreflippen gå tværs over det område, hvor operationssnittet lægges.
Det er ikke usædvanligt, at det ikke lykkes at bevare denne nerve, hvilket giver manglende eller ændret følesans svarende til ydre øre, såkaldt ’papøre’. Øget følsomhed og kløe ved temperaturskift kan også opleves. Hørelsen på øret er ikke berørt.

Freys syndrom

I en del tilfælde sker der i ophelingen af vævet en sammenvoksning af de nervetråde, som tidligere styrede spytrefleksen, med de blottede ender af hudens svedkirtler. Dette kan medføre, at der ved spisning - eller blot ved synet af mad - kan opstå rødme eller svedproduktion svarende til det tidligere operationsfelt. Som regel opstår symptomerne først efter flere måneder.
Generne kaldes Freys syndrom og ses med vekslende hyppighed og med varierende sværhedsgrad.

Hævelse på huden

En del patienter oplever hævelse på huden under ophelingen i forbindelse med fødeindtag, fordi spytproduktionen stimuleres og det løber ud i huden på grund af den nylige operation. Det aftager indenfor nogle uger.

Efterforløbet

Enkelte patienter oplever midlertidigt spytsiven fra operationssåret. Inden udskrivelsen vil du få en mødetid til vores ambulatorium. Her vil du få tilset dit operationssår samt få svar på den vævsprøve, som blev fjernet under operationen. Du er altid velkommen til at medbringe en pårørende.
På grund af risikoen for ændret pigmentering anbefales solbeskyttelse i sårområdet svarende til minimum faktor 20 det første år.

Smerter

Vi anbefaler følgende smertestillende behandling til voksne:
Paracetamol, to tabletter á 500 mg. fire gange i døgnet. Evt. suppleret med Ibuprofen, to tabletter á 200 mg. tre gange i døgnet Medicinen kan købes uden recept.

Restitution

Vi anbefaler 7-10 dages rekreation hjemme. For at undgå blødning fra halsen bør du holde dig i ro og undgå fysisk anstrengende aktiviteter og sport i 2 uger.

Venlig hilsen
Personalet
Øre, Næse og Halsafdelingen
Nordsjællands Hospital

Redaktør