Obstipation hos børn

Information om obstipation/forstoppelse hos børn og hvordan man ud fra en skala kan vurdere om, der er tale om forstoppelse.

Forstoppelse hos børn er meget mere almindeligt end de fleste tror. 
Ofte opfattes forstoppelse af omgivelserne som et ”banalt problem”, der ikke er en ”rigtig” sygdom. 
Forstoppelse opstår hyppigst uden, at man sikkert kan finde årsagen.

Eksempelvis kan barnet blive forstoppet efter en mave-tarm infektion, eller fordi det ikke indtager nok fibre i kosten eller nok væske.
Der kan opstår en ”ond” cirkel. Barnet bliver af en eller anden grund bange for at have afføring, og prøver at holde afføringen tilbage. Dette kan igen medføre, at der hober sig mere og mere afføring op i endetarmen, og afføringen bliver mere og mere hård.

Barnet kan bruge rigtig mange kræfter på at holde afføringen tilbage. Spædbarnet bliver ”stift” og går i bro, mens de lidt større børn bliver irritable, ”tripper”, ”strammer balder”, spiser mindre og ofte klager over mavesmerter, der kommer og går. Hos mange børn kommer der bremsespor i underbukserne.
Børnene presser til sidst nogle hårde knolde ud. Det gør ondt, og det kan samtidig bløde lidt. Efterfølgende kommer der et par gode dage, hvor børnene har det godt, hvorpå det hele starter forfra. 

Behandlingen af forstoppelse går ud på at lære børnene nogle gode afføringsvaner, at give kostråd, lære dem at drikke tilstrækkeligt og at give afføringsmedicin.

Som oftes gives afføringsmedicin i 3 måneder, og ikke sjældent i længere tid.
Medicinen (f.eks. Movicol jr., Movicol og Medilax) er vandbindende og blødgør afføringen.

Det kan i opstarten være nødvendigt at give medicin i endetarmen (f.eks. Mikrolax), der virker ved at tømme den nederste del af tarmen.
Der kan være behov for at anvende en suppositorium (stikpille) Proctosadyl, hvis der er revner i huden omkring og lige indenfor i endetarmen.

Det kan være en hjælp, at I fører dagbog, hvor I registrerer hvordan afføringen ser ud (Bristol skalaen) 

Det er vigtigt at børnene får den ordinerede medicin, og at I i samråd med læge/sygeplejerske, lægger en plan, og evt en amb tid.
 

Redaktør