Hvis blæren hele tiden vil tømmes, og du har en lille urinmængde ved hver vandladning, har du en såkaldt nervøs blære. Det vil i så fald være en god idé at begynde at træne blæren. Det kan du læse mere om her.
Hvad er normalt?
- Almindeligvis kan blæren rumme 200 - 400 ml (2 - 4 dl), inden man får vandladningstrang.
- En voksen har en urinproduktion på omkring 1500 ml (1,5 l) pr. døgn, afhængig af, hvad man spiser og drikker.
- En voksen lader vandet 5 - 8 gange i døgnet, det vil sige med 3 - 5 timers mellemrum - noget oftere efter et måltid, og almindeligvis ikke om natten.
- Hvis du drikker meget væske, skal du også lade vandet ofte. Det meste af væsken i mad og drikke udskilles hurtigt som urin. Fast føde, som for eksempel grøntsager og frugt, består mest af vand. Et middelstort æble indeholder, hvad der svarer til et glas vand. Kaffe og te virker vanddrivende.
Du, som lider af hyppig vandladningstrang, bør vide, at en almindelig grund til dette ofte er en unødvendig stor væskeindtagelse. Da urinen ”løber til” meget hurtigt specielt efter kaffe, te eller vanddrivende medicin, kan det være svært at nå toilettet i tide.
Blæretræning af den nervøse blære
Blæretræning vil hjælpe dig til at få kontrol over din blære, så den mængde urin, blæren kan indeholde, øges lidt efter lidt. En forudsætning for et godt resultat er, at du træner din bækkenbund samtidig.
Ved den nervøse blære vil blæren tømme sig hele tiden, og herved er mængden af urin lille (under 2 dl ved hver vandladning).
Målet med blæretræningen er at:
- nedsætte hyppigheden af vandladninger.
- øge mængden af urin per vandladning.
- du opnår at styre blæren, frem for at blæren styrer dig.
Det gælder om at sende hæmmende impulser fra hjernen til blæren. Dette kan bedst gøres ved at tænke på noget andet end vandladningen og ønsket om at lade vandet.
Sådan gør du
- Stå stille, slap af og træk vejret roligt (nervøsitet stimulerer blæren til tømning).
- Dæmp tissetrangen ved at knibe sammen i bækkenbunden. Hold knibet i 20 - 30 sekunder, så slapper blæremuskulaturen af, og tissetrangen forsvinder.
- Tænk på alt andet end vandladning og ønsket om at gå på toilettet.
- I starten kan man forsøge at udsætte tiden til vandladningen 2 minutter, så 5 minutter og fortsat stadig øge tiden til vandladningen, så man efter-hånden kan nå op på cirka 3 timer mellem 2 vandladninger.
- Bliv glad for de gange, det lykkes, og glem de gange det mislykkes. Det kan godt tage 2 - 3 måneder at få en blære normaliseret.
Om psykologisk blæretræning
Blæretræning er en metode, hvorved man træner sin blærekapacitet til at blive større, således at man undgår hyppige vandladninger.
Psykologisk blæretræning modvirker tranginkontinens (urge) og tilsigter bedst mulig blærekontrol inden for de rammer, som muskulaturens forhold sætter, under de givne forhold hos den enkelte.
Nøglen til psykologisk blæretræning er en forståelse af, at dér, hvor man har sine tanker, har man sine kropsreflekser.
At reaktionerne kommer og går med tankerne kender alle fra angst- og spændingsreaktioner, seksualfunktion, gråd og lattertendens. Eller ved lækker-sult: Man får ‘vand i munden’ (en spiserefleks), som bliver ved, til man giver sig til at tænke på noget andet. Så stopper det på højst et ½ minut.
Forklaringen er, at kroppen ikke kan skelne mellem, om man spiser reelt eller kun ‘i tankerne’, mens de er så koncentrerede om det. Holder man tankerne ved et stærkt behov, så udløses de tilhørende reflekser og kan kun bremses ved at stoppe de stimulerende tanker. Det gælder også vandladningen: Typisk vokser trangen, jo nærmere man kommer toilettet, fordi tankerne ‘løber forud’ og udløser reflekserne for tidligt.
Når trangen mærkes, skal man altså ikke straks skynde sig til toilettet. Man skal tværtimod gøre følgende:
- Stå stille, slap af og træk vejret roligt (nervøsitet stimulerer blæren til tømning).
- Dæmp tissetrangen ved at knibe sammen i bækkenbunden. Hold knibet i 20 - 30 sekunder, så slapper blæremuskulaturen af, og tisse-trangen forsvinder.
- Tænk på alt andet.
- Vent roligt, så dæmpes reflekserne hurtigt, hvorefter man kan søge toilet (ofte behøves det ikke mere), men stadig med tankerne ved noget andet, lige til man er helt parat.
Det kræver øvelse. Men forståelse og voksende tillid efter de første gode erfaringer kan give begyndende bedring på få uger.
Med venlig hilsen
Personalet i Bækkenbundsklinikken