Når døden nærmer sig

Information til pårørende om palliation samt om selve forløbet

Når døden nærmer sig, kan man som pårørende til den døende opleve usikkerhed og have spørgsmål til den sidste tid. I dette skriv vil vi forsøge at beskrive nogle af de områder som er relevante, når døden nærmer sig.

Hvad er palliation?

Begrebet palliation kommer af det latinske pallium, der betyder kappe eller tæppe, hvilket refererer til det symbolske tæppe af legemlig og sjælelig lindring, som er nødvendig når døden nærmer sig.

Forløbet

I står måske som pårørende og tænker ”Hvad sker der nu?” ”Hvad skal vi lægge mærke til?” ”Hvor lang tid er der igen?”

Mange vil gerne forberedes, så man kan nå at sige farvel. Det er dog svært at sige, hvor længe der går inden din kære sover ind, da det er forskelligt fra menneske til menneske. Der er dog nogle tegn, som du kan holde øje med.

  • Spise og drikke ophører langsomt

I den afsluttende fase af livet er det naturligt, at lysten til at indtage mad og drikke falder. På dette tidspunkt i forløbet har kroppen desuden svært ved at omdanne den næring og væske der indtages. Det kan derfor være til gene eller ubehag at indtage mad og drikke.

  • Nedsat urinproduktion

Urinfarven bliver mørkere og mere koncentreret.

  • Hudfarve

Huden bliver bleg og blåmarmoreret, oftest på hænder og fødder først.

 

  • Døsighed og øget søvnbehov

Du kan opleve at din kære kan blive mere træt og sover meget. Erfaringer har lært os, at patienterne ofte er mest rolige, når de pårørende er til stede. Selvom din kære sover meget, kan det derfor være en god idé blot at være i rummet, så din kære kan fornemme din tilstedeværelse. Det menes, at hørelsen er den sidste sans, som forsvinder, og det kan derfor være en god idé fortsat at tale til din kære, afspille musik eller læse højt.

  • Uro eller angst

Fra erfaring ved vi, at langt de fleste oplever at blive delirøse, når døden nærmer sig. Delir er en tilstand, hvor man kan opleve vrangforestillinger, motorisk uro og hallucinationer. Vi har mulighed for at hjælpe medicinsk, men det bedste er at skabe ro på stuen. Det kan også være en fordel at medbringe genkendelige ting fra din kæres hjem, såsom billeder, dynebetræk mm. Derudover tilbyder vi, at man kan låne afdelingens kugledune eller musikpude, som virker beroligende og tryghedsskabende. Afdelingen har også en musikafspiller til rådighed, som du kan bruge til at afspille din egen musik på.

  • Længere tid mellem vejrtrækninger

Når din kære er ved at sove ind, vil vejrtrækningsmønsteret som regel ændre sig, og der kan opstå pauser mellem vejrtrækningerne eller rallende lyde. Det er helt naturligt og gør ikke ondt. Rallen er en højlydt raslende vejrtrækning, som skyldes spyt eller slim i luftvejene. Din kære vil på dette tidspunkt ikke være i stand til at synke eller hoste slimet. Hvis du oplever dette, må du meget gerne tage fat i personalet, så vi kan hjælpe med lindrende medicin eller ved at ændre positionen i sengen.

Det gør vi for dig og din kære

Det, vi som personale kan gøre, er at lindre samt give en værdig afslutning på livet. Ingen bør ligge med hverken smerter eller uro. Når en patient overgår til den sidste fase i livet, følger der en såkaldt ”tryghedskasse” med. Tryghedskassen er en medicinsk kasse med smertelindrende, beroligende og kvalmestillende medicin. Vi giver selvfølgelig medicinen i samråd med din kære, men når din kære ikke længere er i stand til at give udtryk for sine behov, vil vi meget gerne have din hjælp til at vurdere behovet for medicin, da det er dig, der kender din kære bedst.

Derudover tilbyder vi palliativ fysioterapi. Det er vigtigt, at man ikke ligger for meget i den samme position, da det kan give smertefulde tryksår. Vores fysioterapeut tilbyder derfor smertelindrende og velværeskabende massage samt hjælp til lejringer.

Nogle gange kan forløbene strække sig over dage til uger. Som pårørende kan man derfor have behov for at gå en tur, tage hjem eller klare andre ærinder. Det kan sagtens lade sig gøre, og vi skal nok passe godt på din kære imens du er væk. Det kan også lade sig gøre at overnatte på stuen, hvis man ønsker det. Sig endelig til, så finder vi en ekstra seng til dig.

Har du brug for hjælp til parkering, så tag fat i personalet, så hjælper vi med en løsning.

Hvad kan jeg som pårørende gøre?

Det er aldrig nemt at befinde sig i en situation, som denne. For hvad kan man selv gøre for sin kære – hvordan kan man hjælpe til og måske føle sig mindre magtesløs? Det, du kan gøre, er at tale om minder. Tale til – og sammen med din kære om de gode ting I har oplevet. Hvis du har lyst, kan du også soignere din kære med de klude vi har på afdelingen eller måske væde munden. Er du i tvivl om hvordan det skal gøres, er du mere end velkommen til at spørge personalet, så viser vi dig, hvordan du kan gøre.

Det er forskelligt fra person til person, hvordan oplevelsen af berøring er i denne fase. For nogen kan berøring være ubehageligt men for andre kan det reducere følelsen af angst. Mærk dig frem, og stol på, at du kender din kæres behov. Selvom det er hårdt, er det vigtigt, at du fortæller din kære, at det er okay at give slip. Vores erfaring har vist at mange mennesker har brug for at høre det fra sine nærmeste, men det kan også være godt som pårørende at få sagt det højt.

Vores præst vil gerne tale med dig

Du har mulighed for at tale med vores hospitalspræst. Man behøver ikke at være religiøs for en god snak om liv og død. Er man ikke kristen hjælper vi også gerne med kontakt til andre religiøse og spirituelle vejledere.

 

 

Derudover skal du vide, at personalet også er her for at støtte og drage omsorg for dig i en svær tid. Spørg os derfor endelig, hvis du er i tvivl om noget.

Vi er her også for dig.

Mange hilsner

Personalet på afdeling 0842

 

 

 

 

Kilder:

  • ’Anbefalinger for den palliative indsats’ Sundhedsstyrelsen, 2017.
  • ’Palliative faser og lindring af symptomer hos den døende patient’. Region Hovedstaden, version 3, 2021.
  • ’Terminal pleje til den uræmiske patient i Nefrologisk afdeling, instruks’. Nordsjællands Hospital > Kardiologisk, Nefrologisk og Endokrinologisk afdeling, 2021.
  • Agger, Niels Peter et.al. ’Ved Livets afslutning – om palliativ omsorg, pleje og behandling’. Red.: Birkelund, Regner. Aarhus Universitetsforlag, 2011.
Redaktør