NIV-behandling af problemer med vejrtrækningen

NIV-behandling (Non Invasiv Ventilation-behandling) er med til at lette vejrtrækningen og aflaste vejrtrækningsmusklerne for patienter med KOL.

Kort om behandlingen

Når du har KOL, kan du i nogle tilfælde opleve så svær åndenød, at dine vejrtrækningsmuskler bliver trætte.  Det kan medføre, at du bliver så udmattet, at du trækker vejret endnu dårligere. Formålet med NIV-behandling (Non Invasiv Ventilation-behandling) er at lette din vejrtrækning og aflaste dine vejrtrækningsmuskler. Ved NIV-behandlingen hjælper et apparat dig med at trække vejret regelmæssigt.

Du skal forvente at være på hospitalet i cirka 3-7 dage, men det kan variere.

På hospitalet 

Behandlingen

Du får en tætsiddende maske på, som dækker både næse og mund. Masken holdes på plads af nogle remme, som sidder hen over dit hoved og bag nakken.

Sig til, hvis masken gør ondt eller generer dig. Du skal have masken på det meste af døgnet til at starte med, også når du sover. Herefter nedtrappes behandlingen over et par dage. Du kan tale, selvom du har masken på, og du kan selv fjerne den, hvis du får akut brug for det. Vi hjælper dig med korte pauser, når du skal spise og drikke eller på toilettet. Når din tilstand forbedres, vil du få længere pauser fra masken. Vi afslutter behandlingen, når lægen vurderer, at din tilstand er stabil.

Du får taget en blodprøve

Vi måler effekten af behandlingen ved at tage en særlig blodprøve fra pulsåren i dit håndled. Det kalder vi en arteriepunktur.

Ubehag ved behandlingen

Behandlingen kan gøre dine slimhinder i næsen, øjnene og munden tørre. Det kan hjælpe at bruge fx øjendråber og næsespray. Det er også en god idé at drikke rigeligt væske og at skylle munden tit. Sig til os, hvis du har problemer med tørre slimhinder, mens du er på hospitalet.

Hold dig i gang

For at forbedre lungernes arbejde og for at undgå blodpropper og svækkede muskler, er det er vigtigt, at du holder kroppen i gang. Det kan du gøre ved at sidde op i en stol under behandlingen, og ved selv at gå på toilettet og badeværelset, når du kan.

Spis mad med højt indhold af kalorier og protein

Det er vigtigt, at du under behandlingen spiser mad med et højt indhold af kalorier og protein. Hvis din appetit er nedsat, skal du fokusere på at spise de nemme kalorier som fx proteindrik, blød mad og desserter.

Få mere viden

Du kan få mere viden om sygdom og behandling på www.patienthåndbogen.dk.

Redaktør