Midlertidligt hæmodialysekateter

I denne patientinformation kan patienter der har fået anlagt et midlertidigt kateter læse om plejen af kateteret. Herunder hvad et hæmodialysekateter er, hvordan det anlægges - og særligt hvor patienten kan henvende sig, hvis der skulle opstå komplikationer.

Denne information henvender sig til dig, der har eller skal have anlagt et midlertidigt hæmodialysekateter. I det følgende kan du bl.a. læse om plejen af kateteret.

Hvad er et hæmodialysekateter?

Hæmodialysekateteret er et tyndt plastikrør. Gennem huden på halsen anbringes det med spidsen i en af de store blodårer, der fører blodet til hjertet. Uden på huden vil der være to små slanger, der bruges til hæmodialyse.

Anlæggelse af hæmodialysekateter

Du skal give samtykke til anlæggelse af kateteret.

Hæmodialysekateteret bliver anlagt i lokalbedøvelse. Det bliver syet fast til huden, så det ikke glider ud. Det kan bruges til hæmodialyse umiddelbart herefter.

Du får taget blodprøver og evt. andre relevante undersøgelser, inden hæmodialysekateteret bliver anlagt. I den forbindelse får du besked om at holde pause med evt. blodfortyndende medicin inden anlæggelsen.

Det kontrolleres ved en røntgenundersøgelse, at hæmodialysekateteret ligger rigtigt. I forbindelse med anlæggelsen er der en minimal risiko for komplikationer.

Du skal fortælle personalet, hvis du efter anlæggelsen får smerter ved vejrtrækning eller åndenød.

Hæmodialysekateteret skal altid være dækket af en steril forbinding for at undgå betændelse og for at holde det på plads. Forbindingen vil blive skiftet ved hver hæmodialysebehandling.

Forholdsregler

 • Forbindingen skal holdes ren og tør. Vær opmærksom på ikke at bruse direkte på hæmodialysekateteret. Bliver forbindingen våd eller sidder løst, skal den skiftes umiddelbart efter.
 • Du må ikke gå i karbad, i svømmehal eller bade i havet.
 • Klemmerne på hæmodialysekateteret skal altid være lukkede, og propperne i enden af hæmodialysekateteret skal være skruet på. Det sikrer, at der er lukket ind til blodåren. Tjek klemmer og propper dagligt.
 • Du må aldrig bruge saks eller skarpe instrumenter i nærheden af forbindingen, da et klip i hæmodialysekateteret kan medføre en livstruende blødning eller luft i blodbanen.

Du skal kontakte afdelingen straks, hvis:

 • Der er blødning ved eller fra kateteret.
 • du får feber eller kulderystelser, da det kan være tegn på betændelse.
 • der opstår hævelse af hånden eller armen i den side af kroppen, hvor kateteret sidder.
 • hæmodialysekateteret er ved at glide ud eller er faldet ud.
 • der er rødme af huden ved hæmodialysekateteret.
 • der er gennemsivning af forbindingen.
 • du har smerter, er utilpas eller har andre symptomer.

Hvis hæmodialysekateteret er ved at glide ud eller er faldet ud, skal du holde på dialysekateteret og trykke på hullet med noget rent materiale. Kontakt afdelingen eller skadestuen.

Redaktør