Lussingesyge

Et af symptomerne på lussingesyge er rødt udslæt, som starter på kinderne.

Kort om lussingesyge

Lussingesyge skyldes infektionen Parvovirus B19 og kaldes også den 5. børnesygdom. Man kalder sygdommen for lussingesyge, da et af symptomerne er rødt udslæt, som starter på kinderne.

Der findes ingen vaccine til forebyggelse af lussingesyge, men når du har været smittet, vil du på grund af antistoffer være beskyttet i en eventuel næste graviditet.

Fosteret kan blive smittet gennem moderkagen

Når du er gravid og bliver smittet med lussingesyge, kan fosteret i 25-30 % af tilfældene blive smittet via moderkagen. Hvis fosteret bliver smittet, er der en lille risiko for, at fosteret udvikler blodmangel. Blodmanglen kan være mild og forbigående eller kræve behandling. 90 % af de smittede fostre overlever uden senfølger.

Det videre forløb

Du bliver tilbudt ekstra skanninger

Vi tilbyder dig ekstra ultralydsskanninger i graviditeten cirka hver anden uge, fra du er blevet smittet og indtil 12 uger efter, at du har fået påvist infektionen. Ved skanningerne holder vi øje med, om fosteret har tegn på blodmangel.

Tag én voksen ledsager med

Du er velkommen til at have én voksen ledsager med. Skanninger kræver ro og koncentration, så vi anbefaler, at du ikke tager børn med. Det gælder også, hvis dine børn er syge, og du har pasningsproblemer. Du er i så fald velkommen til at ringe og få en ny tid.

Der kan være flere personer til stede

Der kan være flere sundhedsfaglige personer til stede, når du bliver skannet. Det kan være personer under uddannelse, og vi kan også have behov for at være flere til at vurdere skanningsbillederne.

Der er ingen risiko ved skanningen

En ultralydsskanning er uden risiko for dig og dit ufødte barn.

Behandlingsmuligheder

Blodtransfusion

Hvis ultralydsskanning giver mistanke om blodmangel hos fosteret, er det muligt at behandle det fra graviditetsuge 16. Behandlingen består i blodtransfusion til fosteret, mens det er i din mave. Hvis det bliver aktuelt, bliver du/I grundigt informeret om behandlingen.

Få mere viden

Redaktør