Lungebetændelse - hjemme igen efter behandling

Efter behandling for lungebetændelse er der visse forholdsregler, der er gode at være opmærksom på.

Det skal du være opmærksom på

Du kan føle dig træt

At du er blevet udskrevet fra hospitalet, betyder ikke nødvendigvis, at du er helt rask, og det kan være svært og hårdt at komme hjem. Du laver i udgangspunktet mere hjemme, end du gjorde under indlæggelsen og bliver derfor også hurtigere træt. Det er helt almindeligt.  

Hold dig i gang

Selvom du føler dig træt og har mindre overskud, skal du bevæge dig, så meget som din krop kan holde til, for at forbedre vejrtrækningen, løsne slim og for at genopbygge dine muskler.

Kontakt din egen læge, hvis du får det værre

Du skal kontakte din egen læge eller Akuttelefonen 1813 uden for din egen læges åbningstid, hvis:

  • du får tiltagende hoste
  • dit slim fra luftvejene ændrer farve, eller mængden øges
  • du får feber.

Fortsæt med øvelser

Hvis du stadig har slim i lungerne, skal du fortsætte med at lave de øvelser, du har fået på hospitalet.

Tag smertestillende medicin, hvis du har ondt

Hvis du har brug for smertestillende medicin, anbefaler vi medicin med paracetamol, som kan fås i håndkøb.

Du får eventuelt besøg af en sygeplejerske fra kommunen

Hvis vi har vurderet, at du er i særlig risiko for at blive genindlagt, vil en sygeplejerske eller social-og sundhedsassistent fra din kommune komme på et opfølgende besøg hos dig. I vil blandt andet tale om træthed, tristhed eller smerter.

Få taget et nyt røntgenbillede

Hvis din røntgenundersøgelse viste forandringer på lungerne, anbefaler vi, at du får taget et nyt røntgenbillede cirka 4-6 uger efter, at du er kommet hjem. Kontakt din egen læge for at aftale nærmere.

Overvej vaccination

Vi anbefaler i nogle tilfælde, at du bliver vaccineret mod influenza og lungebetændelse (pneumokokinfektion), hvis du er i særlig risiko for at få en ny lungebetændelse. Tal med din egen læge om det.

Værd at vide

Se din journal og prøvesvar

www.minsundhedsplatform.dk og i sundhedsjournalen på www.sundhed.dk kan du se din journal, dine sundhedsdata og dine eventuelle prøvesvar. Du kan hente begge dele som app: MinSP og MinSundhed. Log på med dit NemID.

Vi giver din læge besked

Vi sender information om dit forløb til din praktiserende læge. Hvis du ikke ønsker, at din læge skal modtage besked fra hospitalet, skal du sige det til os.

Fortæl om din oplevelse

Vi vil gerne høre fra dig med både ris og ros. Hvis du overvejer at klage, kan du kontakte hospitalets patientvejledere, som er uvildige rådgivere. Læs mere her: www.regionh.dk/patientrettigheder

Få mere viden

Du kan få mere viden om sygdom og behandling på www.patienthåndbogen.dk.

Redaktør