Lungebetændelse - behandling

Ved mistanke om lungebetændelse laves en række undersøgelser for at kunne give den rette behandling.

Kort om behandlingen

Når du er indlagt med mistanke om lungebetændelse, skal du have lavet en række undersøgelser. Vi undersøger hvilken bakterie, der er årsag til din lungebetændelse, så du kan blive behandlet med den rigtige antibiotika. Behandlingen afhænger også af, hvor syg du er.

Vi afslutter behandlingen, når lægen vurderer, at din tilstand er stabil.

På hospitalet 

Behandlingen

For at finde ud af hvilken bakterie, der er årsag til din lungebetændelse, skal du igennem forskellige undersøgelser:

  • Røntgenbillede af dine lunger.
  • Undersøgelse af slim fra dine luftveje. Hvis du ikke selv kan hoste slimen op, suger vi den op med et tyndt plastikrør.
  • Podning af dit svælg.
  • Blodprøver.
  • Urinprøve.

Du får antibiotika mod bakterien og eventuelt hjælp til at løsne slim. Vi måler også dit blodtryk, din puls, din temperatur og iltniveauet i dit blod flere gange om dagen. Vi holder også øje med din vejrtrækning og hoste. Vi vurderer, om du har midlertidige eller vedvarende problemer med at synke. Hvis det er tilfældet, vil du sammen med en ergoterapeut lægge en plan for behandlingen.

Du taler med en fysioterapeut

Som en del af behandlingen, taler du med en fysioterapeut, der vurderer, om du har behov for ekstra støtte eller øvelser til at få slimen op af lungerne.

Hold dig i gang

Selvom du føler dig træt og har mindre overskud, skal du bevæge dig, så meget som din krop kan holde til, for at forbedre vejrtrækningen, løsne slim og undgå blodpropper og svækkede muskler. Prøv så vidt muligt kun at ligge i sengen, når du sover eller hviler dig og gå gerne flere ture, hvis du kan.

Mad og drikke

Det er vigtigt både at drikke meget væske og at spise mad, der giver dig energi. Det hjælper vi dig med.

Sig til, hvis du har ondt

Fortæl os, hvis du har ondt eller er utilpas, så vi kan hjælpe dig. Det er vigtigt, at du er behandlet for smerter, så du kan trække vejret dybt, hoste og komme ud af sengen.

Fortsæt eventuelt med medicinen

Inden du tager hjem, får du at vide, om du skal fortsætte med antibiotika derhjemme og hvor længe.

Hjemme igen

Du får mere information med hjem

Vi giver dig information om, hvad du skal være opmærksom på, når du er hjemme igen. I informationen kan du læse om praktiske forholdsregler og se, hvad du skal gøre i forhold til fx hygiejne eller smerter.

Få mere viden

Redaktør