Kræftsår - behandling af

Dette er en vejledning i, hvordan man behandler kræftsår.

Vejledning

Såret renses med lunkent vandhanevand (32 gr.) helst som brusebad. Vandet skal løbe to minutter før anvendelse, og skal føles lunken på albuen. Ved blottet knogle renses med sterilt saltvand.

Såret soigneres forsigtigt med non-wowen kompres eller pincet. Kirurgisk revision med Metzenbaum saks anvendes med forsigtighed, da kræftsår kan bløde. Kirurgisk pincet kan altid anvendes til at fjerne dødt væv - evt. i kombination med hydrogel eller alginat, som opløser nekroser.

Såret vurderes (størrelse i cm, farve, sårfase, lugt, blødning, eksudation, infektion og sårsmerter).

Hvis såret har ændret udseende/ændret sårproblemer, overvej da om andet sårbehandlingsprodukt vil være mere optimalt.

Kræftsåret lokalbehandles med de sårbehandlingsprodukter, som er velegnet til sårfaserne og stimulerer til optimal sårheling. For at give såret de bedst mulige ophelingsbetingelser skiftes bandagen kun, når det er nødvendigt.

Ved eksuderende sår eller ved hudirritation beskyttes sårkanterne med en barrierecreme. Ved hudirritation grundet klæb på bandagen, anvendes en beskyttende barrierefilm.

Ny bandage lægges på, og kanter forstærkes eventuelt med ekstra plaster/film.

Valg af sårbehandlingsprodukt

Til et sår med nekroser

Anvend en Hydrogel så længe, der er nekroser og eventuel fibrin. Anvend skumbandage som af sårbehandlingsprodukt Når nekroser og fibrin er opløst, anvendes skumbandage alene.

Til et væskende og/eller blødende sår

Anvend et Hydrofiberprodukt eller en Alginat. Skumbandagen anvendes som sekundærforbinding. Benyt helst forbinding med klæb, da dette skaber størst mulig sikkerhed mod gennemsivning. Hvis der i et væskende sår også er nekroser, benyttes Hydrofiber/Alginat.

Til et let væskende sår

Skumbandage anvendes alene.

Til et ildelugtende sår

Anvend en sølvbandage direkte mod såret. Denne reducerer bakterievækst og lugtgener. Alternativt kan en kulbandage anvendes, men den reducerer kun lugten og ikke årsagen til lugten.

Anvend en skumbandage med klæb som sekundærforbinding. Hvis patientens hud ikke tåler klæb, anvendes skum uden klæb, som fikseres med tubegaze eller nettrusser/net-BH.

Til et rent sår

Hvis såret er rent, ikke væskende, ikke infektiøst og ikke ildelugtende, anvendes en skumbandage alene.

Skiftefrekvens

Produkterne kan anvendes i op til syv dage alt efter eksudationsmængde på sår uden infektion. Hvis såret er infektiøst, skal forbindingen skiftes dagligt

Redaktør