Knoglemarvsprøve

I denne patientinformation kan patienter læse hvad en knoglemarvsprøve er, hvordan den foregår og hvad der kommer til at ske, når undersøgelsen er overstået.

Hvad er en knoglemarvsprøve?

En knoglemarvsprøve er en undersøgelse af knoglemarven. Knoglemarv ligner vores almindelige blod, den indeholder bare også de celler, der producerer blodet. Knoglemarv befinder sig inde i mange af kroppens knogler. En knoglemarvsprøve tages fra den bagerste del af hoftekammen.

Hvordan foregår undersøgelsen?

Før undersøgelsen kan foretages, skal der tages blodprøver. Blodprøverne skal vise hvordan blodets evne er til at størkne og skal tages mellem 1-3 dage før undersøgelsen. Hvis du er i behandling med blodfortyndende medicin, kan det være nødvendigt at holde pause med behandlingen i nogen tid før undersøgelsen, efter nærmere aftale med lægen, der har henvist til undersøgelsen. Undersøgelsen udføres af en læge, varer ca. 30 minutter, og foregår i lokalbedøvelse. Prøven tages ud fra hoftekammen og man skal derfor ligge på siden i en seng. Med en kanyle tager lægen en lille prøve fra selve knoglen. Herefter tages en prøve fra knoglemarven, som findes inde i knoglens hulrum. Når undersøgelsen er færdig, sættes der en forbinding på. Herefter skal man ligge på ryggen i ca. 15-20 minutter for at undgå blødning.

Hvad sker der efter undersøgelsen?

Det er almindeligt at blive øm, eller have lette smerter i hoften, senere på dagen og måske i nogle dage efter. Hvis der er behov for smertestillende medicin, kan der tages f.eks. Panodil 2 stk. på 500 mg. Disse kan købes i håndkøb på apoteket. Samme dag som undersøgelsen er foretaget, skal du undgå at være meget fysisk aktiv, men du må gerne foretage almindelige hjemlige aktiviteter. Forbindingen kan fjernes dagen efter undersøgelsen.

Svar på undersøgelsen

Prøverne sendes til hospitalets patologiafdeling, som undersøger dem i mikroskop. Der vil være svar på prøverne ca. 7-10 dage efter undersøgelsen. Svar på undersøgelsen skal gives af den afdeling, der har bestilt undersøgelsen eller hos egen læge.

Redaktør