Kikkertundersøgelse af tyktarmen - koloskopi, dobbeltudrensning

Kikkertundersøgelse af tyktarmen med dobbeltudrensning.

Denne vejledning om dobbeltudrensning er tiltænkt dig, der har kronisk forstoppelse, er immobil, eller hvor standardudrensningen til koloskopi ikke har haft den ønskede virkning.

Med et bøjeligt videokamera kan man undersøge din tyktarmsslimhinde. Man kigger efter betændelse, tarmforandringer, polypper, blødningskilder og kræft. For at at vi kan lave den optimale undersøgelse er det vigtigt at tarmen er helt ren, derfor skal du følge denne vejledning og ikke den der ligger i æsken med Picoprep eller Citrafleet, som skal anvendes til tarmudrensning.

Som et led i forberedelserne til undersøgelsen, skal du bruge to slags afførende produkter. Det drejer sig om 3 breve Picoprep eller Citrafleet pulver til opløsning (købes i pakker med 2 breve) og 4 tabletter Toilax eller Dulcolax . Begge dele er håndkøbsmedicin og kan købes på apoteket. til en samlet omkostning af ca. 400 kr.

Det er dog også muligt at afhente udrensningsprodukterne gratis her på afdelingen (Endoskopien i Hillerød, 0624).  OBS: Ved afhentning af udrensning på afdelingen, vil der kunne være ventetid, hvis du har sprøgsmål til udrensningsproceduren.

For at kunne gennemføre undersøgelsen skal din tarm være fuldstændig udtømt. Det er derfor vigtigt, at du følger denne udrensningsvejledning nøje.

Sammen med denne vejledning skal du bruge i alt 4 tabletter Toilax eller Dulcolax á 5 mg samt 3 breve Picoprep eller Citrafleet pulver til tarmudrensning. Det 4. brev skal ikke anvendes.

Forberedelse til undersøgelsen:

Sukkersyge:
Tal med din praktiserende læge, om der er behov for regulering inden undersøgelsen.

Nyresygdom: 
Har du kendt nyresygdom, skal du kontakte os, da du så skal have et andet præperat til udrensning.

Blodfortyndende behandling:
Hvis du får blodfortyndende behandling, skal der sædvanligvis ikke pauseres med dette. Såfremt der er planlagt fjernelse af polypper, skal du kontakte os, med henblik på, om behandlingen skal pauseres. Hvis du tager Hjertemagnyl/Hjertedyl kan du forsætte uændret med dette.

Stomi:
I tilfælde af at du har en stomi, bedes du kontakte os for vurdering af relevant udrensning.

Udrensning af tarmen:

5 dage før undersøgelsen:

 • Du må ikke spise jerntabletter.
 • Du må ikke spise brød med kerner, hørfrø, frugt og grøntsager med kerner.

3 dage før undersøgelsen:

 • kl. 20.00 skal du tage 2 tabletter Toilax eller Dulcolax á 5 mg.

2 dage før undersøgelsen:

 • Du må ikke indtage mælkeprodukter.
 • kl. 20.00 skal du tage 2 tabletter Toilax eller Dulcolax á 5 mg.

Dagen før undersøgelsen

 • Du må kun indtage flydende væsker uden mælkeprodukter: Bouillon, klar suppe uden fyld, vand, saftevand, æblejuice og sodavand.
 • Du skal drikke mindst 3 liter væske i løbet af dette døgn.

På undersøgelsesdagen

 • Du må fortsat ikke spise noget, heller ikke tyggegummi, pastiller og bolsjer.
 • Du må ikke ryge 6 timer før undersøgelsestidspunktet.
 • Du må drikke vand og saft ind til 2 timer før undersøgelsestidspunktet.
 • Du må indtage livsvigtig medicin ind til 2 timer før undersøgelsestidspunktet.

Undersøgelsen:

Når du møder i afdelingen, får du lagt et plastikkateter i hånden eller armen, så vi har mulighed for at give evt. smertestillende eller beroligende medicin til undersøgelsen. Kikkerten føres forsigtigt ind i tarmen og der pustes luft ind i tarmen. Dette kan være ubehageligt og give smerter. Under tilbagetrækningen af kikkerten, ses tarmen efter og ved behov kan der tages vævsprøver eller fjernes polypper, uden det gør ondt. Undersøgelsen varer mellem 30-60 minutter.

Efter undersøgelsen:

Du kan have luft i maven og derfor mavekneb. Du må spise og drikke normalt. De fleste patienter, er klar til at gå hjem, direkte efter undersøgelsen. Vi tilbyder lidt at drikke og du er velkommen til selv at medbringe en madpakke. Hvis vi vurderer at du ikke kan gå direkte hjem efter undersøgelsen, kan vi observere dig i vores hvilerum til du er klar til at tage hjem.

Komplikationer, som kan forekomme:

Ca. 1-3 promille af undersøgelserne medfører komplikationer i form af kraftig blødning eller i værste tilfælde hul i tarmet. I så fald bliver du indlagt. Hvis der inden for det første døgn opstår problemer relateret til undersøgelsen, efter du er kommet hjem, er du velkomen til at kontakte Endoskopisk afsnit i Hillerød og uden for åbningstid, bedes du kontakte sin egen læge eller 1813.

Behandlingsplan:

Du får resultatet af undersøgelsen, inden du går hjem. Har vi taget vævsprøver, kan der gå ca. 14 dage, før du får endeligt svar. Svaret kommer pr. brev, via E-Boks eller ved ambulant besøg, med mindre andet er aftalt. Vi sender også et udskrivningsbrev til din praktiserende læge.

Hjemtransport – OBS!

Medicinen, du eventuelt får i forbindelse med undersøgelsen, påvirker dig i et døgn. Først efter 24 timer må du igen køre bil, knallert, cykel m.m. eller betjene maskiner.

Du skal selv arrangere hjemtransport med pårørende, bus, taxa eller Falck

Redaktør