Kikkertundersøgelse af blæren

Cystoskopi er en kikkertundersøgelse af blæren. Undersøgelsen foretages for at afsløre eventuelle forandringer i blæren, f.eks. betændelse, polypper eller kræft.

Hvad er cystoskopi?

Cystoskopi er en undersøgelse af blæren. Den udføres ved hjælp af en lille kikkert, som føres ind i blæren via urinrøret. Undersøgelsen foretages for at afsløre eventuelle forandringer i blæren, f.eks. betændelse, polypper eller kræft. 

Din undersøgelse er planlagt til Bækkenbundsklinikken afsnit G0122, som er placeret på plan 2 indgang 01 (hovedindgangen). 
Åbningstider Hverdage kl. 8 - 15.
Weekend og helligdage lukket. Ved evt. afbud eller forsinkelse til undersøgelsen bedes du kontakte afsnittet på tlf. 48 29 37 66. 

Mødetidspunkt
Du skal møde i Bækkenbundsklinikken G0122

den _______ / _______  20____    kl. 08.15.


Skal jeg forberede mig til undersøgelsen?

Der er ingen forberedelse til undersøgelsen og du skal ikke faste.
10 dage før undersøgelsen skal du have foretaget en urindyrkning hos din praktiserende læge. Hvis der er bakterier i urinen, skal din læge opstarte behandling. Kontakt os for eventuelt at udsætte undersøgelsen, hvis du har tegn på blærebetændelse, menstruation eller diarré.

Hvad sker der på undersøgelsesdagen?

Du møder i Bækkenbundsklinikken på det aftalte tidspunkt. Herefter vil du blive modtaget og hjulpet til rette af en sygeplejerske og kan få svar på eventuelle spørgsmål. Når du møder i afsnittet, bliver du bedt om at lade vandet til en urinprøve, som undersøges for infektionstegn.

Hvordan foregår undersøgelsen?

På undersøglsesstuen skal du ligge på et gynækolologisk leje. Sygeplejersken vasker af omkring din urinrørsåbning og der indsprøjtes lidt lokalbedøvende gel i urinrøret. En lille kikkert bliver ført via urinrøret op i blæren. Det kan være lidt ubehageligt, mens kikkerten føres ind. For at kunne se hele blæreslimhinden og udmundingen fra urinlederne bliver der fyldt lunkent vand i blæren. Vi tager evt. en urinprøve under undersøgelsen. Undersøgelsen varer ca. 5-10 minutter og du får svar på selve undersøgelsen med det samme.
Er der behov for yderligere undersøgelser, bliver du henvist til dette. Du er klar til at gå hjem umiddelbart efter undersøgelsen. 

Rygning

Hele hospitalet og udenomsarealer er røgfrit område. 

Kiosk og cafeteria

Findes i forhallen ved hovedindgang 01. Åbningstid kl. 8 - 19.30.

Har jeg gener efter undersøgelsen?

Normalt er der ingen gener efter en kikkertundersøgelse. Du kan dog opleve let svien ved vandladning. For at forebygge blærebetændelse kan du drikke ½ liter vand i timerne efter undersøgelsen. 
Herudover er der ingen særlige forholdsregler. 


Er der nogen komplikationer?

Blærebetændelse ses meget sjældent. Symptomerne på blærebetændelse er feber og svien og smerter ved vandladning. Blærebetændelse kræver antibiotisk behandling. 
Hvis du får symptomer på blærebetændelse, skal du kontakte din egen læge. 


Eventuelle spørgsmål til sygeplejersken/ lægen

_________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________

 

Med venlig hilsen

Personalet - Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling
 

Redaktør