Information om brug af kateter

I denne patientinformation kan patienter nærlæse, hvordan man bruger et kateter, hvordan man forebygger betændelse og hvor man skal søge hjælp i tilfælde af komplikationer.

Du har et kateter, som du selv skal passe hjemme. Derfor vil vi gerne give dig nogle retningslinjer som en hjælp til dig og dine pårørende. Du er også altid velkommen til at kontakte personalet, hvis du har spørgsmål.

Et kateter er et let bøjeligt rør, der er fremstillet af gummi eller plastmateriale. Katetret bliver lagt ind i blæren gennem urinrøret. Det bliver holdt fast af en lille ”ballon”, der er fyldt med vand. Når du skal have skiftet katetret, skal ballonen først tømmes for vandet.

Der kan være flere grunde til, at vi vælger at lægge et kateter. F.eks. kan det være, at du ikke kan holde på eller komme af med vandet.

Sådan bruger du katetret

Urinen vil løbe ud gennem katetret, som kan sluttes til urinposer. Urinposerne findes både med lang og kort slange. Begge poser er fremstillet sådan, at urinen kun kan løbe fra katetret og ned i posen.

Når posen er fyldt, tømmer du indholdet (urinen) ned i toilettet ved at åbne for ventilen. Posen skal tømmes en til to gange om dagen.

Hvis du ikke ønsker at bruge en urinpose, er der mulighed for at sætte en ventil for enden af katetret. Du skal tømme blæren for urin ved at åbne for ventilen.

Om dagen

Om dagen skal katetret være lukket med ventilen, med mindre andet er aftalt. Du skal kun åbne ventilen, når du skal tømme blæren - dog mindst hver tredje time om dagen. Formålet med at lukke katetret er at forhindre, at blæren ’skrumper’ og mister sin elasticitet. Det er en tilstand der opstår, hvis blæren er tom hele tiden.

Hvis du ikke må bruge ventil om dagen, kan du med fordel bære en urinpose med kort slange i en poseholder på benet. Sørg for, at der ikke er knæk på slangen.

Om natten

Om natten kan du efter behag lukke katetret med ventil eller lade det stå åbent til en pose. Hvis du ønsker at bruge pose om natten, er posen med den lange slange bedst, da den kan nå ud og hænge på sengekanten i et stativ. Posen med den lange slange kan også sættes fast til lagenet eller madrassen, f.eks. med et par sikkerhedsnåle.

Du kan bruge den samme ventil eller pose i 8 dage. Hvis du ønsker at skifte posestørrelser i løbet af de 8 dage, må du ikke genbruge posen.

Forebyggelse af betændelse

Du kan selv forebygge en eventuel betændelse ved at vaske dig grundigt forneden, (inklusiv den synlige del af katetret) mindst en gang dagligt. Dette gør du bedst ved at vaske dig bagud mod endetarmen. Mænd skal især være opmærksomme på at trække forhuden tilbage og vaske selve penishovedet. Du må gerne tage brusebad.

Sørg også for at drikke mindst to liter væske i løbet af dagen, hvis ikke andet er aftalt.

Hvis du får problemer med katetret

Du skal kontakte din hjemmesygeplejerske, egen læge eller personalet i ambulatoriet på Herlev Hospital, hvis:

  • urinen ændrer udseende, bliver blodig eller ildelugtende
  • urinen siver/løber ved siden af katetret
  • du får smerter i blæren

Hvis katetret mod forventning glider ud, skal du straks ringe til hjemmesygeplejerske eller tage direkte på den lokale akutmodtagelse.

Skiftning af katetret

Katetret skal skiftes regelmæssigt, så det ikke kalker til. Hvor ofte det skal skiftes, kan variere noget fra person til person. Du skal dog regne med, at katetret skal skiftes ca. hver tredje måned.

Du kan få skiftet katetret enten hos din egen læge, din hjemmesygeplejerske eller i ambulatoriet.

Urinposer

Hvis du kun skal bære katetret i kort tid, får du udleveret gratis urinposer fra afdelingen til de første 3 uger. Alternativt skal du ringe til Urologisk Ambulatorium på 38 68 01 40.

Skal du have katetret fast, får du udleveret gratis urinposer fra Hjælpemiddelcentralen i din kommune.

Forholdsregler ved samliv

God renlighed hos begge parter er vigtig for at mindske risikoen for blærebetændelse. Husk også at tømme blæren inden samleje, da sengen ellers kan blive våd.

Vejledning til kvinder

Katetret fæstnes med et stykke plaster på låret. Du kan med fordel bruge lidt glidecreme, hvis skeden er tør.

Vejledning til mænd

Ved rejsning kan det gøre lidt ondt, men det betyder ikke, at der er noget galt. Katetret lægges langs undersiden af penis, og du trækker et kondom udover. Ved sædafgang vil det meste af sæden normalt presses op i blæren, men lidt sæd kan sive ved siden af katetret - ud ad den normale vej.

Hvis du har spørgsmål

Du kan kontakte Urologisk Ambulatorium alle hverdage kl. 08.30–12.30 på telefon 38 16 35 30.

Hvis du efter 2 uger mangler indkaldelsesbrev fra Urologisk Ambulatorium på Herlev Hospital, har du mulighed for at ringe på telefon: 38 68 01 45.

Redaktør