Hørelse - Cros

Hvad er et cros-systemEt cros-system går ud på, at man har et apparatpå hvert øre. Princippet er, at der placeres enmikrofon på det ene øre, som sender lyden tilen højtaler på det andet øre.

Hvad er et cros-system

Et cros-system går ud på, at man har et apparat på hvert øre. Princippet er, at der placeres en mikrofon på det ene øre, som sender lyden til en højtaler på det andet øre. 

Højtaleren er i virkeligheden et helt almindeligt høreapparat og kan derfor bruges, både hvis du hører normalt og hvis du har et høretab på det
gode øre.

Udvælgelse af høreapparater til crossystem

Når der vælges et cros-system til dig er det fordi, du ikke vil få gavn af et høreapparat på dit dårlige øre. Det kan være fordi, du har nedsat
skelneevne eller hvis du er helt døv. Når der udvælges cros-apparater, tages der højde for følgende faktorer:

  • Hørelsen på det gode øre

  • Hørebehov i dagligdagen

  • Forholdene i øregangen

  • Fingerfærdighed

  • Synet

Tilvænning

Det er vigtigt at forstå at cros-systemet ikke giver dig normal hørelse. Du vil få lyden der kommer fra den dårligt hørende side sendt over til et høreapparat på din bedre hørende side. Al lyd omkring dig vil du derfor høre på én side.

For at opnå bedst mulige udbytte af cros-systemet er det vigtigt at du bruger begge apparater hver dag så meget som muligt. Lyden du vil høre er digital og du vil opleve at mange ting vil lyde anderledes. Alle lyde forstærkes – både de lyde som du gerne vil høre – fx tale og også de øvrige lyde, som opfattes som baggrundsstøj.

Det kan være svært for familie og venner at forstå, at brugen af et cros-system kræver tilvænning, men du skal regne med at det tager et par måneder før du har vænnet dig til lyden.

Selv med et optimalt tilpasset cros-system, kan du ikke regne med at dine  høreproblemer forsvinder.  For eksempel vil du højst sandsynligt stadig have problemer i støjende  omgivelser.

Betjening

Det er vigtigt at du læser brugsanvisningerne nøje igennem for at opnå det fulde udbytte af dit crossystem og dets mulige funktioner.

De fleste brugsvejledninger indeholder en lille brugerorienteret fejlfindingsguide, som kan hjælpe dig med at finde de hyppigste årsager til at dit cros-system ikke fungerer.

Redaktør