Hjertet - ultralydsskanning gennem spiserøret (TEE)

Ved undersøgelsen føres en sonde med ultralyd ned gennem spiserøret, så vi kan se detaljerede billeder af hjertet.

Kort om undersøgelsen

Når du skal have lavet en ultralydsskanning af hjertet med en sonde i spiserøret, er formålet at undersøge hjertet så detaljeret som muligt ved at komme meget tæt på. Ultralyd er lydbølger, som danner billeder på en skærm.

Du skal forvente at være på hospitalet i 3 timer i forbindelse med undersøgelsen. Der kan dog opstå ventetid, som kan forlænge dit ophold.

Vigtig forberedelse

Tag din medicin med et lille glas vand

Op til undersøgelsen kan du tage din vanlige medicin med et lille glas vand, selvom du faster.

Medbring en liste over din medicin

Hvis du tager medicin, skal du medbringe en liste over, hvilken medicin du tager og hvor meget. Det er vigtigt for din undersøgelse, at vi kender medicinens navn, styrke, dosis og årsagen til, at du tager den. Hvis du ikke har en liste, så tag din medicin med i stedet.

Undgå rygning

Du skal stoppe med at ryge 4 timer inden undersøgelsen, da rygning kan påvirke resultatet.

Mød fastende

Du skal møde fastende. Det betyder, at du ikke må spise de sidste 4 timer før din aftale. Det gælder også pastiller og tyggegummi. Du må ikke drikke de sidste 2 timer før din aftale. Hvis du har diabetes, gælder nogle særlige forholdsregler. Vi fortæller, hvad der gælder for dig.

Lad dine værdigenstande blive hjemme

Lad så vidt muligt smykker, kontanter og andre værdier blive hjemme. Du har selv ansvaret for de ting, du tager med. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

På hospitalet 

Fortæl os, hvis du har kunstige tænder

Du skal fortælle os, hvis du bruger fx tandprotese eller har stifttænder, så vi kan tage hensyn til det.

Du får taget EKG

Vi tager et EKG (elektrokardiogram) før undersøgelsen for at kontrollere din hjerterytme. Det foregår ved, at du ligger på ryggen, mens vi sætter elektroder på dit bryst, dine arme og ben. Elektroderne registrerer din hjerterytme.

Du får lagt et drop

Vi lægger et drop i din arm, så vi kan give dig medicin og væske, hvis det bliver nødvendigt.

Du bliver lokalbedøvet og får beroligende medicin

Vi bedøver først dit svælg. Herefter får du beroligende medicin, så du kommer i en kortvarig rus. Det betyder, at du ikke er helt vågen, mens vi undersøger dig.

Undersøgelsen

Når bedøvelsen virker, fører lægen en 1 cm tyk sonde ind i din mund. Du skal lave en række synkebevægelser, mens lægen fører slangen ned i spiserøret. Når sonden føres ned i spiserøret, kan det føles som om, du skal kaste op. Fornemmelsen forsvinder som regel, når sonden er på plads. Når sonden er på plads i spiserøret, undersøger lægen dit hjerte og tager en række billeder. Du kan ikke synke på grund af sonden, men vi lægger en serviet ved din mund, som mundvandet kan løbe ud på.

Undersøgelsen varer cirka 20 minutter.

Du skal faste efter undersøgelsen

Du skal faste i op til 1 time efter undersøgelsen, mens vi holder øje med, hvordan du har det. Du må heller ikke drikke. Du har været bedøvet i svælget og kan derfor risikere at få noget galt i halsen.

Svar på undersøgelsen

Du får svar på undersøgelsen med det samme.

Risiko ved undersøgelsen

Ved nogle undersøgelser er der risiko for ubehag og komplikationer undervejs og bagefter. Hvis der er forhold, der gør, at du er udsat for en særlig risiko, taler vi med dig om det. 

  • Rifter i halsen (hyppighed: ikke almindeligt): Du kan få rifter i slimhinderne, så det bløder lidt. Det er ufarligt, og rifterne heler af sig selv.
  • Hul på spiserøret (hyppighed: meget sjældent): Der kan gå hul på spiserøret. Hvis det sker, indsætter vi en stent. En stent er et rør, som dækker hullet. I meget sjældne tilfælde er det nødvendigt at lukke hullet ved en akut operation i brysthulen.

Hjemme igen

Forholdsregler efter beroligende medicin

Hvis du har fået beroligende medicin, må du ikke selv køre bil eller betjene maskiner resten af dagen. Det skyldes, at medicinen nedsætter din evne til at reagere hurtigt og kan gøre dig træt. Selvom du føler dig frisk, kan du fortsat være påvirket af medicinen, og det vil fx være strafbart at køre bil.

Få mere viden

Du kan få mere viden om en ultralydsskanning af hjertet på www.patienthåndbogen.dk. Søg på ’ekkokardiografi’ eller ’transøsofageal ekko (tee)’.

Redaktør