Hjerterytmeoptager - indsættelse - hjemme igen

Efter en indsættelse af en hjerterytmeoptager er der en række ting, som er gode at være opmærksom på. Det er vigtigt at kende til forholdsreglerne for ubehag og smerte, pleje og hygiejne og bevægelse og hvile.

Ubehag eller smerter

Vær opmærksom på betændelse

Det er normalt at være hævet og have ondt omkring såret. Du skal dog være opmærksom på, at der kan gå betændelse i såret, og symptomerne blandt andet kan være øget hævelse og forværring af smerterne. Hvis du får betændelse i såret, skal det behandles. Du skal kontakte Pacemakerambulatoriet, hvis du oplever et eller flere af disse symptomer:

  • Øget rødme.
  • Øget hævelse.
  • Øget ømhed.
  • Øget varme omkring såret.
  • Gullig væske fra såret.
  • Såret åbner sig.
  • Feber over 38 grader.

Tag smertestillende medicin, hvis du har ondt

Hvis du har brug for smertestillende medicin, anbefaler vi medicin med paracetamol. Smertestillende medicin kan købes i håndkøb på apoteket og i supermarkeder.

Pleje og hygiejne

Tag kun brusebade

Du må gerne tage brusebad, men du skal undgå at bade i havet, gå i karbad eller svømmehal indtil såret er helet, da det øger risikoen for infektioner

Fjern plasteret

Du må tage plasteret af 48 timer efter operationen. De tynde plastre skal du lade sidde i 10 dage.

Bevægelse og hvile

Du må dyrke motion

Du kan dyrke motion med det samme efter operationen. Du skal dog undgå bevægelser, som strækker i såret, før det er helet.

Genoptag seksuel aktivitet, når du er klar

Du kan genoptage seksuel aktivitet, når du har kræfter og lyst til det. Det kan ikke skade dig.

Praktiske forhold

Kom til kontrol

Efter din behandling bliver du tilbudt at komme til opfølgende kontrol hos os. Hvis vi ikke har aftalt en tid med dig på hospitalet, indkalder vi dig med digital eller fysisk post.

Til den opfølgende kontrol taler vi med dig om, hvordan du har det og laver eventuelt undersøgelser. Det kan være en god idé at skrive dine spørgsmål ned hjemmefra, så du husker at stille dem. Du er meget velkommen til at tage en pårørende med.

Hvis du oplever forværring inden din kontrol, skal du ikke vente, men i stedet kontakte Pacemakerambulatoriet. Ved akut forværring skal du kontakte Akuttelefonen 1813.

Optageren skal fjernes

Vi fjerner hjerterytmeoptageren, når vi kan stille en diagnose ud fra optagelserne. Optageren kan dog højst sidde i cirka tre år, da den har begrænset batteri. Vi fjerner optageren ved en operation, der ligner den, hvor du fik sat optageren ind.

Værd at vide

Se din journal og prøvesvar

www.minsundhedsplatform.dk og i sundhedsjournalen på www.sundhed.dk kan du se din journal, dine sundhedsdata og dine eventuelle prøvesvar. Du kan hente begge dele som app: MinSP og MinSundhed. Log på med dit NemID.

Vi giver din læge besked

Vi sender information om dit forløb på hospitalet til din praktiserende læge. Hvis du ikke ønsker, at din læge skal modtage besked fra hospitalet, skal du sige det til os.

Fortæl om din oplevelse

Vi vil gerne høre fra dig med både ris og ros. Hvis du overvejer at klage, kan du kontakte hospitalets patientvejledere, som er uvildige rådgivere. Læs mere her: www.regionh.dk/patientrettigheder

Få mere viden

Du kan få mere viden om sygdom og behandling på www.patienthåndbogen.dk.

Redaktør