Hjerterytmeoptager - indsættelse - Loop-recorder

Ved indsættelse af en hjerterytmeoptager bliver optageren opereret ind i huden ved brystet. Hjerterytmeoptagerens funktion er at afklare, om symptomer skyldes forstyrrelser i hjerterytmen.

Kort om operationen

Når du skal have indsat en hjerterytmeoptager, opererer vi optageren ind under huden ved brystet. Optagelserne kan afklare, om dine symptomer skyldes forstyrrelser i hjerterytmen. Optageren er cirka 4 cm lang og 0,5 cm bred.

Du kan forvente at komme hjem samme dag, som du bliver opereret. Selve operationen varer 10-15 minutter, men du skal forvente at være på hospitalet i 2 timer i alt.

Vigtig forberedelse

Gå i bad hjemmefra

Du skal tage et bad, vaske dit hår og tage rent tøj på, før du møder på hospitalet på dagen for din operation. Du må ikke bruge creme, deodorant og parfume efter badet, da det øger risikoen for betændelse.

Spis, som du plejer

Det er ikke nødvendigt at faste før operationen, så du kan spise og drikke, som du plejer.

På hospitalet 

Du kan få udleveret hospitalstøj

Hvis du ønsker det, kan du få en hospitalstrøje på ved operationen.

Du bliver lokalbedøvet

Du er vågen, mens vi opererer dig, men området, hvor hjerterytmeoptageren skal sidde, er bedøvet.

Operationen

Når bedøvelsen virker, laver lægen et snit lige til venstre for brystbenet. Hjerterytmeoptageren placeres mellem brystmusklen og huden, og såret lukkes med en tråd, som opløser sig selv. De tynde plastre, som du får på, skal du lade sidde i cirka 10 dage. Yderst får du et større plaster, som skal sidde til næste dag.

Operationen varer cirka 10-15 minutter.

Du får en introduktion til hjerterytmeoptageren

Vi gennemgår optagerens funktioner med dig, og du får en fjernbetjening og en sendeboks med hjem. Når du får symptomer, skal du bruge fjernbetjeningen til at starte en optagelse, som så sendes til hospitalet. Du får også en skriftlig vejledning.

Risiko ved operationen

Ved alle operationer er der risiko for ubehag og komplikationer undervejs og bagefter. Hvis der er forhold, der gør, at du er udsat for en særlig risiko, taler vi med dig om det. 

  • Blodansamling (hyppighed: almindeligt): Huden omkring såret kan være øm og hævet, og du kan få blå mærker eller en blodansamling under huden. Det forsvinder som regel af sig selv.
  • Betændelse i såret (hyppighed: almindeligt): Der kan gå betændelse i såret, selvom du har fået forebyggende behandling. Hvis det sker, behandler vi med antibiotika.

Hjemme igen

Du får mere information med hjem

Vi giver dig information om, hvad du skal være opmærksom på, når du er hjemme igen. I informationen kan du læse om praktiske forholdsregler og se, hvad du skal gøre i forhold til fx hygiejne eller smerter.

Få mere viden

Du kan få mere viden om sygdom og behandling på www.patienthåndbogen.dk.

Redaktør