Hjerte - ultralydsskanning (medicinsk stress-ekkokardiografi)

Hjertet ultralydsskannes, mens der gives medicin, der hæver pulsen.

Kort om undersøgelsen

Når du skal have lavet en ultralydsskanning af hjertet (medicinsk stress-ekkokardiografi), undersøger vi dit hjerte, mens du får medicin, der øger din puls. Ultralyd er lydbølger, som danner billeder på en skærm.

Du skal forvente at være på hospitalet i cirka 2 timer i forbindelse med undersøgelsen.

Vigtig forberedelse

Kontakt os, hvis du får feber, diarré eller kaster op

Får du feber, diarré eller kaster op inden for de sidste 3 dage før undersøgelsen, skal du kontakte os. Det kan være tegn på en infektion og kan betyde, at vi må aflyse aftalen.

Undgå disse former for medicin

Nogle slags medicin kan påvirke resultatet af undersøgelsen. Derfor skal du undgå følgende medicin før undersøgelsen, med mindre vi har aftalt andet med dig:

  • 24 timer før skal du undgå betablokkere (fx Selo-Zok, Metocar, Carvedilol, Propranolol).
  • 24 timer før skal du undgå nitroglycerin (fx Imdur, Isodur).

Kontakt os, hvis du har spørgsmål.

Undgå koffein

For at resultatet bliver så korrekt som muligt, må du ikke spise chokolade eller drikke kaffe, te, cola eller kakao 24 inden undersøgelsen.

Undgå rygning

Du skal stoppe med at ryge på dagen for undersøgelsen, da rygning kan påvirke resultatet.

Medbring en liste over din medicin

Hvis du tager medicin, skal du medbringe en liste over, hvilken medicin du tager og hvor meget. Det er vigtigt for din undersøgelse, at vi kender medicinens navn, styrke, dosis og årsagen til, at du tager den. Hvis du ikke har en liste, så tag din medicin med i stedet.

Lad dine værdigenstande blive hjemme

Lad så vidt muligt smykker, kontanter og andre værdier blive hjemme. Du har selv ansvaret for de ting, du tager med. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

På hospitalet 

Undersøgelsen

Vi undersøger dit hjerte, mens du får medicin, der øger din puls, som om du anstrenger dig fysisk. Du får medicinen gennem en blodåre i armen.

Lægen skanner dit hjerte med ultralyd før, under og efter undersøgelsen. Du får sat elektroder med klistermærker fast på brystkassen, så vi kan måle din hjerterytme, og du får også målt blodtryk og puls. I nogle tilfælde får du kontraststof gennem en blodåre i armen, så vi kan se forskel på blodkar, organer og væv på billederne. Vi undersøger blandt andet hjertets størrelse og pumpefunktion, hjertemusklens bevægelser og hjerteklappernes tilstand.

Undersøgelsen varer cirka 60 minutter.

Svar på undersøgelsen

Du får svar på undersøgelsen med det samme. I nogle tilfælde har vi dog brug for at se nærmere på resultaterne, inden vi kan give dig svar. I så fald aftaler vi, hvornår du får svar.

Risiko ved undersøgelsen

Ved nogle undersøgelser er der risiko for ubehag og komplikationer undervejs og bagefter. Hvis der er forhold, der gør, at du er udsat for en særlig risiko, taler vi med dig om det. 

  • Uregelmæssig hjerterytme (hyppighed: sjældent): Hjerterytmen kan blive uregelmæssig. Vi kan behandle med medicin, indtil hjerterytmen er normal igen.
  • Reaktion på kontraststof (hyppighed: meget sjældent): Du kan få udslæt på huden og faldende blodtryk. Symptomerne kan være tegn på, at du er øverfølsom over for kontraststof. Gælder det for dig, giver vi dig medicin.

Få mere viden

Du kan få mere viden om ultralydsskanning af hjertet på www.patienthåndbogen.dk. Søg på ’stressekkokardiografi’.

Redaktør