Graviditet udenfor livmoderen

En graviditet udenfor livmoderen kan behandles på forskellige måder. Her kan du læse om de forskellige behandlinger der er.

En graviditet udenfor livmoderen kan under ingen omstændigheder gennemføres, og meget ofte udvikles der slet ikke noget foster. I ca. halvdelen af tilfældene, går graviditeten i sig selv igen, men i de resterende tilfælde, skal kvinden gennemgå en operation eller medicinsk behandling. 


Hvad er graviditet uden for livmoderen?

Normalt befrugtes ægget i æggelederen og sætter sig derefter fast i selve livmoderhulen. Denne mekanisme kan af forskellige årsager gå galt, så det befrugtede æg sætter sig fast et andet sted end i selve livmoderhulen. Man har da en graviditet uden for livmoderen, i det efterfølgende kaldet en extrauterin graviditet. Den hyppigste lokalisation for en extrauterin graviditet er i æggelederen. Men graviditeten kan også sidde i bughulen, enten i selve bughinden eller på æggestokken.


Hvordan stiller man diagnosen extrauterin graviditet?

Diagnosen stilles ved en kombination af måling af graviditetshormon og ultralydsskanning. 
Den hyppigste situation er: Man ved, at kvinden er gravid, fordi der er graviditetshormon i blodet, men man kan ikke finde nogen graviditet inde i livmoderen ved en ultralydsskanning. Men der er flere fejlkilder, så ofte må man lade tiden gå og gentage både hormonprøven og ultralydskanningen for at kunne være sikker.
De hyppigste fejlkilder er: Kvinden kan være så ”tidlig gravid”, at det er for tidligt at se en graviditet i livmoderen, eller det kan dreje sig om en tidlig spontan abort, så det er derfor, man ikke kan se en graviditet inde i livmoderen.


Hvordan kan en ubehandlet extrauterin graviditet udvikle sig?

Da forholdene for en graviditet uden for livmoderen langt fra er optimale, vil mange af disse graviditeter gå til grunde af sig selv. På den måde løser naturen selv problemet. Andre gange fortsætter graviditeten sin vækst, og sidder den i æggelederen, vil der til sidst ikke være plads til graviditeten, og æggelederen kan briste.
Som regel har man dog haft symptomer længe før dette sker, oftest ved ukarakteristiske smerter i underlivet og ved blødning fra skede.
Årsagen til underlivssmerterne er enten spændinger i æggelederen eller en lille blødning fra graviditeten ud i bughulen. Denne blødning er som regel lille og ufarlig, men hjælper med til at diagnosen stilles. 

Hvis du pludselig får kraftige smerter i underlivet, skal du straks kontakte afdelingens akut sygeplejerske på telefon 48 29 59 65.

Hvordan behandles extrauterin graviditet?

En extrauterin graviditet kan behandles på tre måder:

  • Konservativt. Det vil sige afventende uden indgriben.
  • Medicinsk. Det vil sige ved indgift af medicin, der ødelægger graviditeten.
  • Kirurgisk. Det vil sige, hvor graviditeten fjernes ved operation.

Konservativ behandling

Forudsætninger: Graviditeten svagt udviklet bedømt ved hormonanalyse og ultralydsskanning.
Forløb: Indholdet af graviditetshormon falder, efterhånden som graviditeten går til grunde.
Symptomer undervejs: Der er ofte vekslende, ikke specielt kraftige underlivssmerter, og ofte blødning fra skeden. Blødningen fra skeden kommer ikke fra graviditeten men fra livmoderslimhinden, der er påvirket af graviditetshormonet.
Kontrol: ”Behandlingen” foregår ambulant. Forløbet kontrolleres ved gentagne blodprøver, hvor mængden af graviditetshormon måles. Blodprøverne tages oftest hyppigt i starten, senere en gang om ugen til værdien er under 3.

Medicinsk behandling

Forudsætninger: Graviditeten svagt eller moderat udviklet, bedømt ved hormonanalyse og ultralydsskanning. Graviditetshormonet er stigende, tydende på vækst af graviditetsvæv.
Medicin: Den anvendte medicin hedder Methotrexat® og er en cellegift. De doser, der anvendes til extrauterin graviditet, er meget små i forhold til de doser, der gives ved egentlig kemoterapi.
Der er derfor ikke store bivirkninger og ingen blivende bivirkninger. Dog kan man opleve symptomer som kvalme og lettere smerter i maven, som er almindeligt den første dag efter medicinindtagelsen. 
Nogle af de mest almindelige bivirkninger er: Nedsat appetit, mavesmerter, kvalme, opkastning, feber, træthed, diarré og hovedpine. Læs mere på www.medicin.dk. 
Symptomer undervejs: Når graviditeten på grund af medicinen begynder at gå til grunde, kommer der ofte en øgning af underlivssmerterne. De aftager hurtigt igen, men kan dukke op vekslende over de næste par uger. Man må gerne tage smertestillende Paracetamol 1g (Pinex®, Pamol®, Panodil®) 3-4 gange dagligt. 
Blødning fra skeden er almindeligt, det er fra livmoderslimhinden og ikke fra graviditeten det bløder. 
Kontrol: Behandlingen foregår ambulant. Der vil blive aftalt kontroltider både til blodprøver og eventuelt fornyet ultralydsskanning. De første dage efter medicinindtagelsen kommer der en stigning i hormonindholdet. Det er ikke et udtryk for vækst, men for henfald af graviditetsvævet. Herefter vil gentagne blodprøver vise, at hormonindholdet falder, efterhånden som graviditeten går til grunde. Ved kraftige smerteanfald vil der blive foretaget fornyet ultralydsskanning. Forløbets længde kan vare en del uger, men afhænger af mængden af graviditetshormonet ved behandlingens begyndelse. I nogle tilfælde vil supplerende operation blive nødvendig, se afsnittet ”Operativ behandling”.
Efterforløb: Da der er brugt cellegift, er det tilrådeligt at afvente med ny graviditet til efter 3 måneder.

Operativ behandling

Forudsætninger: For at kunne tilbyde operativ behandling, må det forudsættes, at man mener at kunne finde den extrauterine graviditet. Dette bedømmes ud fra hormonindholdet i blodet og ultralydsskanningen. Hvis ikke man er ret langt henne, er det umuligt at se/finde den extrauterine graviditet. Hvis der er tegn på akut blødning i større mængde i bughulen, er operation nødvendig.
Operationsmetode: Kikkertoperation vil ofte blive anvendt. Dette foregår under fuld bedøvelse.
Det vil blive aftalt med dig inden operationen, om man skal forsøge at bevare æggelederne, eller om det er bedst at fjerne den æggeleder, hvor graviditeten sidder. Dette sker i samråd mellem dig og den læge der skal operere dig.
Forløb: Efter kikkertoperation alene vil man hurtigt komme sig, og kan udskrives efter en kort indlæggelse. Almindeligvis bliver graviditetshormonet (s-HCG) ikke kontrolleret efter en operation, dog kan den opererende læge ordinere dette, hvis han/hun mener, at det er nødvendigt. 

Er der blivende følger efter en extrauterin graviditet?

Uanset hvorledes en extrauterin graviditet er behandlet, vil det ofte efterlade blivende følger. Jo mindre udviklet den extrauterine graviditet er, jo mindre skade vil den efterlade sig. Hvis en æggeleder er fjernet ved operation, afhænger ens graviditetsmuligheder af den tilbageværende æggeleders tilstand. Har man medicinsk eller operativt fået fjernet en graviditet fra en æggeleder, vil det efterlade visse ar. Men der er stadig mulighed for at opnå normal graviditet gennem en sådan æggeleder, selvom risikoen for en fornyet extrauterin graviditet er forøget.

Oplyst eller forvirret?
Som du kan forstå, er extrauterin graviditet en diagnose med mange spørgsmål og noget indviklede svar. Det er derfor vigtigt, at vi sammen med dig prøver at finde ud af, hvilken type extrauterin graviditet du har, og hvilken behandling der vil være bedst for dig. Som du også kan forstå, kan det blive nødvendigt at skifte behandling undervejs, så under alle omstændigheder kræver det stor tålmodighed. Der findes desværre ikke nogen nemme, hurtige løsninger.

Med venlig hilsen
 

Personalet - Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling

Redaktør