Ferie med peritoneal dialyse - hvis der opstår infektion

Patienter der får peritoneal dialyse er i risiko for at få bughindebetændelse, i forbindelse med ferier. I denne patientinformation kan patienter læse hvad de skal gøre inden de tager på ferie og at de skal finde et hospital der har kendskab til peritoneal dialyse. Ud over det, kan patienter læse, hvilke symptomer der er i forbindelse med bughindebetændelse og selve behandlingen.

Før du rejser

Inden du tager af sted på ferie til udlandet, bør du tale med en læge og en sygeplejerske i Nefrologisk Ambulatorium om, hvad du skal gøre, hvis du får en infektion i relation til din peritoneal-dialyse. Det kan have betydning, om du skal på storbyferie, eller om du rejser under mere primitive former.

Baxter/Fresenius vil i forbindelse med ferierejse oplyse, hvor du finder det nærmeste hospital med kendskab til peritoneal-dialyse.

Bughindebetændelse

Hvis der er mindre end 4 timer til det anviste hospital, skal du hurtigst muligt henvende dig der.

Hvis der er mere end 4 timer til det anviste hospital, skal du selv starte den behandling, som du har aftalt med lægen inden afrejse.

Lægen vurderer, om du selv skal have antibiotika med på din ferie, så du selv kan starte en behandling. Lægen vurderer også, hvilken dosis medicin du skal behandles med i tilfælde af en infektion.

Symptomer

  • Mavesmerter
  • Uklar udløbsvæske
  • Kvalme / opkast
  • Feber
  • Positiv stix (hvis du har aftalt dette med din sygeplejerske)

Behandling af bughindebetændelse

For at skylle bughinden, udfører du 2 poseskift umiddelbart efter hinanden med svag sukkerkoncentration. Herefter lukker du en svag pose dialysevæske tilsat antibiotika ind i maven:

Vancomycin ________ g

Hexamycin   ________ mg ( dvs. ________ ml)

Væsken skal være i maven i 4 timer, før den lukkes ud.

En gang dagligt skal du tilsætte:

Hexamycin ________ mg (dvs _______ ml) til en svag pose dialysevæske.

En gang om ugen skal du tilsætte:

Vancomycin ________ g, til en svag pose dialysevæske.

Behandling med antibiotika som tabletter

Tbl Avelox ________ mg, _______ gange dagligt i ________ dage.

Betændelse ved p-røret

En infektion ved p-røret kan opstå samtidig med en bughindebetændelse. Den kan også opstå som en infektion for sig selv. Denne infektion skal behandles af nærmeste læge, og her kan du ikke selv starte en behandling.

Symptomer

  • Pus i din forbinding eller synligt pus fra huden omkring p-røret

  • Rødme

  • Hævelse

  • Smerter

Redaktør