Eksplorativ laparotomi

Eksplorativ laparotomi betyder en åbning ind til bughulen med henblik på at finde en sygdomsårsag.

Eksplorativ laparotomi betyder en åbning ind til bughulen med henblik på at finde en sygdomsårsag.

 

I hvilke tilfælde får man foretaget en eksplorativ laparotomi?

Hvis du har en udfyldning, som lægen har påvist ved gynækologisk undersøgelse og/eller ultralydskanning, er der nu taget stilling til at operere for udfyldningen. Det er ikke altid sikkert hvorfra udfyldningen udgår. Det kan være fra en af de to æggestokke (ovarier) eller æggeledere (salpinges), den kan komme fra livmoderen (uterus) eller der kan i sjældne tilfælde være tale om en udfyldning, der sidder på tarmen. Lægen kalder også en udfyldning for en tumor. En tumor kan være godartet eller kan indeholde celleforandringer (borderline) eller være ondartet (kræft). 

Inden operationen

Forinden operationen vil lægen danne sig et indtryk af udfyldningen ved gynækologisk undersøgelse og ultralydsskanning samt i visse tilfælde en blodprøve (CA-125). Denne prøve kan være forhøjet af andre årsager end kræftsygdom, men kan ved kræftsygdom være vejledende for udvikling i sygdommen. Samlet giver undersøgelserne et skøn over risikoen for, at der er tale om celleforandringer eller kræft, men der skal en operation til, før man kan udtale sig sikkert.
 

I nogle tilfælde vil lægen i samråd med dig vælge først at fjerne tumoren ved en kikkertoperation (se patientvejledning om dette). Er der tvivl, sender lægen undertiden det fjernede væv til fryseundersøgelse, som foretages, mens du sover. Forinden vil lægen have aftalt med dig, om han/hun skal gå videre med åben operation, hvis der er behov for det. Det kan også blive nødvendigt med en åben operation, hvis der er tekniske vanskeligheder med kikkertoperationen.

Hvordan foregår operationen?

Åben operation ved mistanke om en tumor med celleforandringer eller kræft foretages i de fleste tilfælde gennem et længdegående snit fra skambenet op til navlen og nogle gange lige forbi navlen. Hvis der er en tumor, vil lægen fjerne den eller noget væv fra den, som bliver sendt til undersøgelse. Operationens omfang vil altid være bestemt af jeres aftale om, hvad der må fjernes. Hvis du vil bevare din mulighed for at få børn, taler lægen med dig om det inden operationen. Hvis der er tale om celleforandringer fra en tumor på æggestokken eller æggelederen, vil du på forhånd være orienteret om, at vi da anbefaler at fjerne æggestokke, æggeledere og livmoder samt ”fedtforklædet” og også blindtarmen. 
Er der tale om kræftforandringer, skal du opereres på Gynækologisk Klinik, Rigshospitalet

Bedøvelse

Du får ”fuld bedøvelse” under operationen – det vil sige, at du sover helt. I nogle tilfælde tilbyder anæstesilægen både fuld bedøvelse og en rygbedøvelse (epiduralblokade), som skal virke smertelindrende efter operationen. Tal med anæstesilægen om virkning og bivirkninger.

Blodprøver

Du får inden operationen taget blodprøver, blandt andre en blodprøve med henblik på blodtransfusion, hvis der skulle blive brug for det. Du bør nævne det for lægen, hvis du under ingen omstændigheder ønsker blod.

Faste

Du skal være fastende fra kl. 02. Det vil sige at du ikke må spise efter dette tidspunkt. Du må drikke hvad du har lyst til i løbet af natten, dog ikke mælkeprodukter, alkohol og juice med frugtkød til kl. 06 om morgenen med mindre andet er aftalt. Der er ingen restriktioner med hensyn til rygning inden operationen. 


Hvad skal jeg forberede hjemmefra inden operationen?

 • Endetarmen skal være udtømt ved operationen. Du skal derfor kl. 20 aftenen inden operationen tage et Klyx i endetarmen. Du vil blive instrueret nærmere af sygeplejersken.
 • Du skal tage din vanlige medicin om morgenen kl. 06 med mindre andet er aftalt. 
 • Du skal gå i bad om morgenen inden indgrebet og rense navlen grundigt med en vatpind. 
 • Undlad at smøre creme på kroppen efter badet. 
 • Du må gerne bære tandprotese, briller, høreapparat og paryk.
 • Du må ikke bære smykker, piercinger eller kontaktlinser. 
 • Du må ikke bære læbestift eller have neglelak på hænderne. 

Kateter

Under operationen lægger sygeplejersken et kateter op i blæren. Hvis der er tale om et lille indgreb, fjerner hun kateteret igen, når du kommer tilbage på afdelingen. Hvis der er tale om et større indgreb, eller du har fået rygbedøvelse (epiduralblokade), beholder du kateteret lidt længere (1-2 dage).

Komplikationer

Hyppigheden af komplikationer er forskellig – den varierer med din sundhedstilstand inden operationen. Derfor råder vi dig til at være så sund som muligt op til operationen – dvs. så vidt muligt undgå indtagelse af alkohol og tobak, men også holde igen med visse former for medicin (både visse former for apotekets medicin og visse ”alternative” præparater, se særskilt vejledning). Din sædvanlige medicin bør du dog oftest fortsætte med at tage. Tal med lægen om, hvad du plejer at bruge – og spørg, om du bør holde op. De hyppigste komplikationer er betændelse i såret og blærebetændelse. Vi søger at forebygge disse komplikationer ved at give dig antibiotika i åren (i drop) under operationen (mens du sover). 
Hvis lægen fjerner livmoderen, sker det hos ca. 4 %, at der i bughulen er blødning, som kræver en ny operation. I sjældne tilfælde kan der ske skader på urinblæren eller tarmen – hvis du har en stor tumor, som er vanskelig at operere, er risikoen større, og lægen vælger så som regel at operere sammen med en tarmkirurg. Skulle der komme hul på urinblæren, kan det syes sammen. Skulle der komme hul på en tarm, kan det blive nødvendigt at lægge tarmen ud i siden (kolostomi).
En sjælden, men alvorlig, komplikation er blodprop. Det søger vi at forebygge med blodfortyndende medicin og støttestrømper til benene. For at forebygge blodpropper opfordrer vi dig til at komme hurtigt ud af sengen og op at gå.

Udskrivelse

Indlæggelsestiden er afhængig af operationens omfang og din sundhedstilstand. Det er bedst for dig at komme hurtigt hjem til egen bolig. Der bevæger du dig mest. Har du kun fået kikkertoperation, kan du ofte gå hjem dagen efter. Efter en åben operation med et lille indgreb kan du ofte komme hjem efter 2-3 dage. Selv efter en større operation kan de fleste udskrives efter 3-4 dage.

Husk at lave en aftale med en pårørende, som kan hente dig, når personalet og du vurderer, at du er klar til at blive udskrevet. 
 

Hjemme

Du vil som regel have godt af tilskud af jern og C - vitaminer for at genvinde eventuelt blodtab fra operationen. Det kan være vanskeligt at holde maven i gang – prøv med Magnesia eller et andet mildt afføringsmiddel ved behov.

Kontrol

Efter en godartet cyste behøves ingen kontrol. Efter operation for en tumor/cyste med mistanke om celleforandringer (borderline) eller kræft tilbyder vi dig ofte svar i ambulatoriet. Er der behov for efterbehandling, gives den som regel på Medicinsk Afdeling i Hillerød. Er der tale om celleforandringer (borderline) eller kræft, tilbyder vi dig kontrol i alt i 5 år.

Spørgsmål, du ikke fik svar på

Vi opfordrer dig til at skrive dine spørgsmål ned, hvis der er noget, du ikke fik svar på, da du læste denne vejledning. Du kan altid tale med en sygeplejerske eller læge ved behov.

Kontakt os hvis du indenfor 7 dage efter indgrebet har: 

 • Tiltagende smerter i underlivet. 
 • Ildelugtende udflåd. 
 • Tegn på betændelse (rødme, varme, ømhed eller hævelse).
 • Temperaturforhøjelse over 38,5C, med mindre du kender årsagen dertil, f.eks. halsbetændelse. 

Herefter kan du kontakte afdelingen på hverdage mellem 8 og 15 i op til 30 dage fra udskrivelsen på telefonnr. 4829 3761. 

Henvendelser udenfor dette tidsrum må rettes til 1813. 


Med venlig hilsen
Personalet på Gynækologisk Obstetrisk Afdeling, Afsnit G 0121, Nordsjællands Hospital Hillerød
Tlf. 4829 3760
 

 

 

 

Redaktør