Dræn, anlæggelse hos børn i fuld bedøvelse

Hvis der er vedvarende eller hyppige infektioner i mellemøret, kan det være nødvendigt at anlægge et dræn. Operationen foregår i fuld bedøvelse.

Generelt om operationen

Operationen foretages, når der er vedvarende eller meget hyppige infektioner i mellemøret, som ikke kan behandles med medicin eller når der er vedvarende væske i mellemøret.

Under fuld bedøvelse, lægges der et lille dræn igennem trommehinden. Dette fungerer som afløb og ventilationskanal fra øregangen til mellemøret.

Drænet falder som regel ud af sig selv, i gennemsnit efter ca. 6 måneder. Indgrebet kan efterlade et blivende hul i trommehinden, som senere må lappes.

Lus

Det er vigtigt, at du tjekker dit barn for lus i dagene op til operationen, og starter behandling hvis der er lus. Operationen vil blive aflyst, hvis dit barn har lus og ikke er i behandling.

På operationsdagen

  • Dit barn må gerne få børstet tænder om morgenen
  • Dit barn må ikke have smykker, piercinger, ur eller neglelak på

Ved forundersøgelsen får I to Emlaplastre med hjem. De skal sættes på dit barns håndrygge en time før, I skal være på hospitalet. Plasteret bedøver, så det ikke gør ondt at få lagt den nål, der skal bruges til bedøvelse.

Børn under 2 år vil blive bedøvet med maske.

Dit barn får hospitalsbluse på, da der kan komme pletter på blusen og må gerne have egne løstsiddende natbukser og løstsiddende strømper på til operation (ikke leggings eller strømpebukser). Tøjet skal være rent. Hvis tøjet ikke er hensigtsmæssigt at have på til operation, må barnet skifte til hospitalstøj.

Under operationen må barnet ikke have kontaktlinser på, så medbring gerne briller, hvis der er behov for det.

Medbring læsestof eller anden underholdning, da der kan være ventetid.

Når dit barn køres på operationsstuen, skal du følge med, indtil barnet sover. Du skal herefter vente i sengeafsnittet.

Efter operationen

Dit barn vækkes på operationsstuen og køres herefter hen til opvågningsstuen.

Personalet på sengeafsnittet giver dig besked, når du kan gå ned på opvågningsstuen. Der må være to voksne på opvågningsstuen, indtil barnet er vågnet helt op.

Tilbage på sengeafsnittet

Når I er tilbage på sengeafsnittet, vil barnet få tilbudt noget at spise og drikke. Ved smerter sørger vi for, at der bliver givet smertestillende medicin. Det er vigtigt, at du fortæller sygeplejersken, hvis dit barn har smerter. En sygeplejerske vil se til dit barn flere gange. Når dit barn har drukket, spist, tisset og I er informeret af kirurgen, kan barnet udskrives.

Hjemme igen

Normalt vil der ikke være smerter som følge af indgrebet. Skulle det alligevel være tilfældet, tilråder vi smertebehandling med Pamol. Dosis afhænger af dit barns vægt. Du vil få information om, hvilken dosis dit barn skal have inden udskrivelsen.
Dit barn kan komme i vuggestue/børnehave/skole dagen efter indgrebet.
På grund af det/de indlagte dræn, må der ikke komme vand i ørerne. Du kan købe silikonepropper på apoteket, som kan bruges i svømmehallen, undgå dykning.
Du kan også bruge silikonepropper ved hårvask.
Det er normalt, at det kan sive lidt fra øret/ørerne de første dage efter indgrebet. En måned efter drænanlæggelse skal drænene kontrolleres hos egen ørelæge.

Komplikationer

Risikoen for komplikationer er lille, men du skal kontakte os, hvis der opstår komplikationer indenfor det første døgn.

Det drejer sig om:

  • blødning fra øret
  • feber over 38

Ved spørgsmål kan du ringe til

Børne- og Ungeafdelingen  på 4829 4390 eller 4829 4391.
Har du spørgsmål til selv operationen kan du kontakte Øre, Næse og Halsafdelingen - se information nedenfor.
Er det senere i forløbet kontaktes egen læge, ørelæge eller 1813.

Venlig hilsen

Personalet
Øre, Næse og Halsafdelingen
Børne- og Ungeafdelingen

Redaktør