Byld i halsen

En halsbyld er en betændelse i vævet udenfor eller omkring mandlerne i halsen. Den kan opstå som en komplikation til en halsbetændelse. Det mærkes ved smerter i hals og svælg, feber og generel utilpashed. Der kan også opstå smerter i øret. Man behandler med antibiotika, evt. udtømning, og hvis det ikke hjælper fjernes mandlerne under fuld bedøvelse.

Hvad er en halsbyld?

På fagsprog kaldes halsbyld en peritonsillær absces. Det er en infektion i vævet udenfor eller omkring en af halsmandlerne (tonsillerne). Infektionen skyldes spredning af betændelse fra halsmandlerne til omliggende væv. En halsbyld er en komplikation til halsbetændelse.

Hvad forårsager en halsbyld?

Årsagen er en betændelse, som spreder sig fra halsmandlerne til svælgvæggen omkring mandlerne. Denne infektion sidder dybere i vævet og er vanskeligere for kroppens immunforsvar at nedkæmpe end en almindelig
halsbetændelse.

Der er en fare for, at infektionen kan sprede sig ud i hulrum på halsen og forårsage alvorligere infektioner.

Hvis du tidligere har haft en halsbyld, kan du lettere få en byld igen ved senere halsbetændelser.

Hvad er symptomerne?

Tilstanden starter ofte med en almindelig halsbetændelse. Efterhånden bliver smerterne i hals og svælg forværret, samtidig med at feberen stiger, og du føler dig rigtig syg. Smerten bliver gradvist stærkere på den betændte side. Det bliver stadig vanskeligere at synke, du kan få svært ved at synke spyttet og du savler.
Der kan opstå smerter i øret på samme side. Desuden får du dårlig ånde og grødet stemme. Du får også tiltagende vanskelighed med at åbne munden, hvilket kan ende med ”mundspærre”, det vil sige, at du ikke kan åbne
munden mere end på klem.

Tilstanden kan forværres efter opstart af penicillinbehandling, fordi infektionen allerede har spredt sig til vævet uden for mandlen.

Hvordan finder lægen ud af, at du har en
halsbyld?

Ved en almindelig halsundersøgelse kan lægen kigge dig i halsen og se om der er en halsbyld. Dette viser sig ved betændelse omkring mandlen med det resultat, at halsmandlen og drøblen forskydes over mod den raske side. Et typisk tegn er, at du næsten ikke kan gabe op ved undersøgelsen.

Hvordan behandles en halsbyld?

Det er vigtigt at tage den med ro i sygdomsperioden. Ofte er du så syg, at du bør holde sengen. Du kan bruge smertestillende medicin, som kan
købes uden recept.

Vi tilråder smertebehandling med paracetamol (fx Pamol) 1g maks. 4 gange i døgnet og ibuprofen (fx Ipren) 400 mg maks. 3 gange i døgnet (voksne), medmindre lægen ordinerer andet.

Antibiotika gives for at udrydde infektionen. Hvis bylden er lille, eller det er tidligt i forløbet, kan du måske klare infektionen med tabletbehandling. Det er meget vigtigt at du fuldfører kuren. For tidligt afsluttet kur kan medføre ny opblussen af infektionen.

I mange tilfælde er infektionen så kraftig, at lægen må stikke hul på bylden og tømme den. Det kan derefter være nødvendigt at komme dagligt i ambulatoriet til kontrol for at sikre, at bylden fortsat er åben og tømmer sig de første dage efter indgrebet.

Hvis tilstanden ikke bedres trods antibiotika og udtømning af bylden kan det blive nødvendigt at fjerne mandlerne ved en operation i fuld narkose.

Får du en halsbyld flere gange, vil du blive rådet til operation med fjernelse af mandlerne.

Komplikationer

Du skal kontakte os:

  • Hvis du ikke kan drikke på grund af tiltagende smerter eller har vanskeligt ved at åbne munden
  • Ved vejrtrækningsbesvær
  • Hvis din almene tilstand bliver væsentlig dårligere

 

Venlig hilsen
Personalet
Øre, Næse og Halsafdelingen
Nordsjællands Hospital

 

Redaktør