Brækket næse sat på plads i lokalbedøvelse

Voksne, som har fået et brud på næsen, der kræver at næsen sættes på plads, enten af funktionelle eller kosmetiske årsager, opereres i lokalbedøvelse. Bedøvelsen anlægges inde i og uden på næsen. Efter indgrebet lægges der ofte gazestrimler/tamponer i næseborene og evt. en gipsskinne på næsen.

Operationen foretages, når et slag på næsen har medført et brud som enten kosmetisk eller funktionelt kræver, at det sættes på plads.

Under operationen

Lokalbedøvelse anlægges inde i og uden på næsen. Lægen vurderer herefter, om næsen er stabil. Hvis ikke, sættes en gazestrimmel under bruddet til stabilisering. Indgrebet afsluttes med, at der eventuelt lægges en tampon eller gazestrimmel i et eller begge næsebor for at støtte næseskillevæggen og forhindre blødning. Til slut lægges der oftest en gipsskinne på næsen.

Når næsebruddet er sat på plads

Næsen vil være stoppet af ovennævnte tanponer/gazestrimler, og du kan derfor kun trække vejret gennem munden. Det kan føles generende og give tørhed i mund og hals. Du må derfor drikke hyppigt og ligge med hovedet højt om natten. I dagtiden bør du være oppegående.
Det er almindeligt at have let hovedpine de første døgn efter indgrebet. Ved smerter tilråder vi paracetamol, fx tablet Pinex 1 g (= 2 stk. á 500 mg) maks. 4 gange i døgnet.
Der er ofte lidt siven af blodig slim fra næsen, men dette forsvinder i løbet af en til to dage.
Du må spise og drikke almindeligt.
Et nys kan forskubbe tamponaderne. Lad derfor munden stå åben, hvis du skal nyse, så luften kommer ud den vej. Et nys kan undertrykkes ved at presse tungen mod ganen.
Undgå hård fysisk aktivitet, slag eller stød mod næsen i cirka en uge. Solbadning (inkl. solarium) frarådes den første uge efter indgrebet.
Undgå foroverbøjning den første uge.
Arbejdet kan genoptages efter nogle dage; dog afhængig af din beskæftigelse - spørg lægen.
Tamponerne/gazestrimlen fjernes efter 1 - 2 dage, og gipsskinnen fjernes efter 7 - 10 dage. 
Du vil få et mødekort med hjem med dato for det første kontrolbesøg i ambulatoriet.
Hvis der opstår blødning fra næsen, kan du forsøge at stoppe dette ved at sutte på knust is.
Næseskillevæggen er først fuldstændig ophelet ca. 6 uger efter indgrebet. Tag hensyn til dette i dagligdagen og ved eventuel sportsudøvelse, hvor der er risiko for slag mod næsen.

Komplikationer forbundet med indgrebet

I forbindelse med, at bruddet løftes på plads, kan der forekomme blødning - som oftest stopper af sig selv. 
Næseblødning efterfølgende er meget sjældent.
Betændelse ses ligeledes meget sjældent.
Du skal kontakte os, hvis du inden første ambulante besøg:

  • får feber over 38
  • får tiltagende smerter
  • får blødning fra næsen, som ikke stopper på is
  • tamponaderne falder ud

 

Venlig hilsen
Personalet
Øre, Næse og Halsambulatoriet
 

Redaktør