Blindtarmsbetændelse

Diagnosen er vanskelig at stille og risikoen ved at overse akut blindtarmsbetændelse er så stor, at der foretages akut operation alene på mistanken.

Hvor ligger blindtarmen?

Blindtarmen ligger som et ”ormeformet vedhæng” ved højre ende af tyktarmen. Hos nogle opstår der betændelse i denne del af tarmen.

Hvordan stilles diagnosen blindtarmsbetændelse?

Diagnosen er vanskelig at stille og risikoen ved at overse akut blindtarmsbetændelse er så stor, at der foretages akut operation alene på mistanken.

Operation for blindtarmsbetændelse

I de fleste tilfælde udføres operationen ved kikkertmetoden gennem tre små huller i bughulen. Ved åben operation åbnes bughulen oftest ved et lille snit nedadtil i højre side. Ved en åben operation fjernes blindtarmen altid – ved kikkertoperation fjernes kun syge blindtarme. Lægen vil informere dig om netop din operation.

Før operationen

Før operationen, som foregår i fuld bedøvelse, vil du tale med en anæstesilæge.

Efter operationen

Efter operationen vil du blive informeret af lægen eller sygeplejersken om operationen. Et drop, som er en kanyle i en åre i armen, sikrer dig den nødvendige væske. Du skal forvente at komme ud af sengen samme dag for at forebygge komplikationer.

Hvis blindtarmen ikke er sprunget og dermed ikke giver bughindebetændelse, vil du blive udskrevet en af de første dage efter operationen. Hvis blindtarmen er sprunget, skal du forvente 3 dages indlæggelse til antibiotisk behandling.

Komplikationer ved operationen

I sjældne tilfælde (under 2 %) opstår en byld i såret eller i bughulen. Tobak, alkohol, overvægt og lav fysisk aktivitet øger risikoen for komplikationer i behandlingsforløbet og påvirker generelt din sundhed og levealder.

Ernæring

I forbindelse med sygdomsperioder, hvor kroppen har brug for ekstra energi, kan mange få problemer med at spise tilstrækkeligt. Hvis du under og efter indlæggelse taber dig, uden at det er hensigten, bør du tale med personalet og efter indlæggelsen med din praktiserende læge. De kan give dig gode ideer til at stimulere din appetit og undgå uønsket vægttab.

Efter indlæggelsen

Du vil kunne genoptage dit arbejde og dine normale, daglige gøremål, når du er udskrevet. Det er meget forskelligt fra patient til patient, hvornår man føler sig frisk nok til dette. Trådene fjernes hos egen læge på 10. dagen, og der er sædvanligvis ikke behov for kontrol. Du kan spise og drikke som før operationen. Inden udskrivelsen vil du blive informeret om smertebehandling

Udskrivelsesbrev

Efter udskrivelsen sender vi et udskrivelsesbrev til din praktiserende læge, hvori vi kort oplyser om diagnoser og indlæggelsesforløbet.

Hvis der inden for 1. døgn efter udskrivelsen opstår problemer, som relaterer sig til indgrebet, bedes du kontakte den vagthavende læge.

Ved problemer senere i forløbet skal du kontakte din egen læge eller Akuttelefonen på 1813.

Redaktør