Bestemmelse af passagetid i tyktarmen - colontransittid

Du skal synke en kapsel, der indeholder 24 små plasticringe. Dette er ganske ufarligt. Herefter skal tages røntgenbilleder af din mave-/tarmregion.

Du skal have foretaget en undersøgelse af din tyktarms funktion. Undersøgelsen skal klarlægge, hvor lang tid maden er om at passere i din tarm.

Forberedelse inden undersøgelsen

Du må ikke indtage afføringsmidler eller anvende Klyx i en uge, før du skal synke den kapsel, som indleder undersøgelsesforløbet. Du må spise, drikke og indtage din sædvanlige medicin, som du plejer.

Sådan foregår undersøgelsen

Undersøgelsen består i, at du skal synke en kapsel, der indeholder 24 små plasticringe. Dette er ganske ufarligt. Kapslen frigør plasticringene i mavesækken. Herefter skal der af to omgange tages røntgenbilleder af din mave-/tarmregion, så man kan følge plasticringenes vej gennem dine tarme. Røntgenundersøgelsen varer ca. 10 minutter.

DIN PLAN FOR UNDERSØGELSEN

Kapslen tages ud af pakningen og synkes med vand.

Dato: _____ Klokken: _____

Første røntgenundersøgelse (efter 2 dage/48 timer).

Dato:_____ Klokken:_____

Anden røntgenundersøgelse (efter 2 dage/48 timer).

Dato:_____Klokken:_____

Hvor foregår undersøgelserne?

Kapslen med plasticringene indtager du hjemme. Du kan vælge at få foretaget røntgenundersøgelserne på Nordsjællands Hospital i Frederikssund, i Hillerød eller i Sundhedshuset i Helsingør (se åbningstider på næste side).

Når du skal røntgenfotograferes

Det er meget vigtigt for undersøgelsens resultat, at du overholder mødedatoerne for røntgen. Du kan blive røntgenfotograferet på alle tre matrikler på Nordsjællands Hospital. Vær dog opmærksom på, at der ikke er drop-in i Hillerød, og udelukkende drop-in i Sundhedshuset i Helsingør. Når du møder op til røntgen, skal du huske:

  • den henvisning, du har fået fra Gastromedicinsk Ambulatorium
  • dit sundhedskort (det gule sygesikringsbevis)

Efter undersøgelsen

Eventuel anvendelse af afføringsmidler eller Klyx må først genoptages, efter det sidste røntgenbillede er taget. Når vi har svaret, indkalder vi dig til en samtale i ambulatoriet, hvor vi lægger en videre plan for behandlingen af dig.

Spørgsmål

Hvis du har spørgsmål til undersøgelsen, er du velkommen til at kontakte Gastromedicinsk Ambulatorium.

Redaktør