Amning - anbefalinger om kost, væske og kosttilskud

Ammende kvinder anbefales bl.a. at spise fisk, tage vitamin- og mineraltilskud, holde igen med alkohol og følge de 10 kostråd.

Som ammende kvinde anbefales du at spise sundt og varieret og følge de officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen for at sikre et passende indtag af næringsstoffer.

Hvad må jeg spise?

Du har som ammende et ekstra energibehov for at kunne producere mælk. Dette ekstra energibehov bliver ofte dækket ved at tære på de energidepoter, du har fået i graviditeten. Det er derfor ikke altid nødvendigt at spise ekstra i ammeperioden, men at spise som du føler sult til. 

Der er mange skrøner om, hvad du ikke må spise, når du ammer, fordi det antages, at mavekneb hos dit barn kan skyldes den kost, du spiser. Som udgangspunkt er der ingen fødevarer, du bør undgå og altså intet belæg for at undgå fx kål, druer, løg, jordbær, chokolade, nødder, fisk eller appelsiner.  Du kan roligt spise den kost, du har spist i graviditeten, og som dit barn derfor har vænnet sig til. Naturligvis alt med måde.  Hvis dit barn alligevel skulle reagere, efter du har spist noget bestemt, kan du forsøgsvis undgå dette i 2 uger og derefter prøve igen.

Er der specielle anbefalinger i forhold til fisk?

Fisk er godt og der er meget lidt kviksølv i de fleste fisk, som danskerne foretrækker at spise. Det gælder: Torsk, sild, makrel, rødspætte, skrubbe, ørred og hornfisk. 

Disse fisk kan du roligt spise, også selvom du ammer. Fisk indeholder nemlig en række vigtige stoffer.

Når du ammer bør du pga. højt kviksølvindhold undgå at spise større mængder af følgende fisk: Tun, rokke, helleflynder, oliefisk, sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre, escolar og sandart

Det er ikke noget problem at spise fx tunsalat, men når du ammer, bør du holde dig fra de nævnte fisk i store portioner, som fx tunbøf.

Hvad med ekstra vitamin og mineraltilskud?

Det anbefales, at du tager en multivitaminpille, når du ammer. Ved fødslen er det naturligt at miste blod. Hvis din blodprocent er under 6,5, anbefales du at tale med egen læge om evt. jern tilskud i en periode. Jern findes især i kød, lever, fisk og skaldyr. Større mængder jern findes også i spinat, andre grønne grøntsager og rosiner, mandler samt nødder.  Se evt. Barselsgangens anbefalinger om jerntilskud efter fødslen.  

Hvis du ikke drikker mælk eller spiser mælkeprodukter, anbefales et tilskud på 500 mg calcium tilsat D vitamin dagligt gennem hele ammeperioden.

Hvor meget bør jeg drikke?

Når du ammer anbefales du at drikke, som du føler tørst til. Ammende kvinder føler dog ofte, at deres væskebehov er større end normalt. Det er derfor hensigtsmæssigt, at du altid har et glas eller en flaske vand indenfor rækkevidde. Vær opmærksom på, at problemer med forstoppelse og mørk urin kan skyldes væskeunderskud.

Må jeg drikke alkohol?

Vær opmærksom på, at alkohol udskilles i modermælken og opnår her en koncentration omkring samme niveau som alkoholkoncentrationen i blodet.

Dit nyfødte barn er mere følsom overfor alkohol, end du er som voksen og man kender ikke den nedre grænse for skadelig påvirkning. Hvis du ønsker at nyde alkohol i ammeperioden, bør det være i meget begrænset mængde.

Hvad med slankekur efter fødslen?

Kvindens vægtøgning under graviditeten er forbundet med fedtindholdet i modermælken efter fødslen. En dansk undersøgelse viser, at de fedtdepoter som kvinden tager på i graviditeten lettere tabes efter fødslen end andre fedtdepoter på kroppen. Du frarådes at gå på egentlig slankekur i ammeperioden, da en skrap slankekur kan indvirke negativt på mælkeproduktionen. 

De 10 kostråd

Når du ammer, anbefales du desuden at følge de 10 kostråd for at sikre et passende indtag af næringsstoffer:

  • Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv.
  • Spis frugt og mange grønsager.
  • Spis mere fisk.
  • Vælg fuldkorn.
  • Vælg magert kød og kødpålæg.
  • Vælg magre mejeriprodukter.
  • Spis mindre mættet fedt.
  • Spis mad med mindre salt.
  • Spis mindre sukker.
  • Drik vand.

Få mere viden

Vores anbefalinger om kost og væske er lavet på baggrund af sundhedsstyrelsens anbefalinger. Læs mere på www.altomkost.dk.

Redaktør