Akut betændelse i bugspytkirtlen

Akut bugspytkirtelbetændelse er en betændelsestilstand i bugspytkirtlen med eller uden involvering af andre organer.

Bugspytkirtlen er en aflang kirtel, der ligger bag mavesækken og støder op til tolvfingertarmen. Bugspytkirtlens væv producerer normalt enzymer, som er nødvendige for en normal fordøjelse samt hormoner, specielt insulin, der er med til at regulere blodsukkerbalancen.

Hvad er akut bugspytkirtelbetændelse

Akut bugspytkirtelbetændelse er en betændelsestilstand (inflammatorisk proces) i bugspytkirtlen med eller uden involvering af andre organer.

Når der går betændelse i bugspytkirtlen

Akut bugspytkirtelbetændelse er en relativ sjælden tilstand. Den ses dobbelt så hyppigt hos mænd som hos kvinder og ses i en mild form og en lidt sværere form. De hyppigste symptomer er pludselige stærke konstante mavesmerter lokaliseret omkring navlen evt. strålende om til ryggen, op mod brystet eller om i siden, kvalme og opkastninger, oppustethed og almen sygdomsfornemmelse. Årsager til sygdommen er oftest et for stort alkoholindtag eller galdesten. Galdesten kan blokere galdeblærens og bugspytkirtlens fælles udførselsgang til tarmen, hvilket kan irritere kirtlen og skabe betændelsesreaktioner.

Hvordan stilles diagnosen

Diagnosen kan være svær at stille. Du vil få taget forskellige blodprøver, der kan understøtte mistanken om bugspytkirtelbetændelse og udelukke mange andre tilstande og du vil få foretaget en ultralydsscanning af den øvre del af maven for at se, om der er galdesten. Hvis man finder eller har mistanke om galdesten, er yderligere undersøgelser ofte nødvendige.

Behandling af akut bugspytkirtelbetændelse

Behandlingen vil først og fremmest være behandling af symptomer, herunder behandling af smerter, kvalme og opkastning. Hvis den udløsende årsag kan behandles, fokuserer man på dette. Er årsagen galdesten, vil du få en tid til operation med fjernelse af galdeblæren. Operationen foregår ikke i det akutte stadie. Er årsagen alkohol, vil du allerede under indlæggelsen blive tilbudt antabusbehandling og ved udskrivelsen en aftale med et alkoholambulatorium. Det er yderst vigtigt at blive tørlagt for at undgå, at tilstanden udvikler sig til en kronisk tilstand.

Vanlig medicin

Vi beder dig medbringe din egen vanlige medicin samt medicinliste.

Ernæring

I forbindelse med sygdomsperioder, hvor kroppen har brug for ekstra energi, kan mange få problemer med at spise tilstrækkeligt. Hvis du under indlæggelsen taber dig, uden at det er hensigten, bør du tale med personalet, og efter indlæggelsen med din praktiserende læge. De kan give dig gode ideer til at stimulere din appetit og undgå uønsket vægttab.

Forebyggelse

Tobak, alkohol, overvægt og lav fysisk aktivitet øger risikoen for komplikationer i behandlingsforløbet og påvirker generelt din sundhed og levealder.

Komplikationer

Sygdomsforløbet ved akut bugspytkirtelbetændel - se er hyppigst ukompliceret, men komplikationer ses i form af vævshenfald (nekroser), cystedannel - se, bylder, bughindebetændelse og nedsat funk - tion af andre organer som f.eks. nyrer, hjerte og lunger. Desuden er sygdommen ledsaget af dårlig ernæringstilstand. I tilfælde af gentagne anfald af akut bugspytkirtelbetændelse kan der udvikles en kronisk tilstand, som kan medføre funktionstab af bugspytkirtlen. Funktionstab viser sig ved dårlig fedtfordøjelse, sukkersyge og kroniske, svært behandlelige smerter.

Efter indlæggelsen

Forløbet af akut bugspytkirtelbetændelse varierer meget. Et let forløb kan være overstået efter 1-2 dages mavesmerter uden andre symptomer eller komplikationer. Svær bugspytkirtelbetændelse er sjælden, men alvorlig og kan føre til dødsfald. Indlæggelsen kan vare uger til måneder, og behandlingen er rettet mod de ovenstående komplikationer.

Udskrivelsesbrev

Efter udskrivelsen og afsluttet ambulant behand - ling sender vi et udskrivelsesbrev til din praktiserende læge, hvori vi kort oplyser om diagnoser, behandling, indlæggelsesforløbet, eventuelle komplikationer, efterbehandling, ordi - neret medicin og eventuel ambulant kontrol. Ved problemer senere i forløbet skal du kontakte din egen læge eller Akuttelefonen på telefon 1813.

Redaktør