Mælketænder der er slået ud
Er mælketanden slået helt ud skal den aldrig sættes tilbage på plads igen, da det vil medføre væsentlig risiko for at skade de blivende tænder.
Mælketænder der er slået løse
Hyppigst drejer det sig om en eller flere mælketænder er blevet slået løs. Her vil man normalt afvente at den løse mælketand vokser fast igen i løbet af et par uger.
Mælketanden har flyttet sig/er slået skæv
Hvis mælketanden er slået lidt skæv, men det stadig er muligt for barnet at tygge normalt sammen, vil man oftest afvente at tanden gror fast af sig selv og i løbet af nogle uger/måneder flytter sig tilbage til dens oprindelige plads.
Mælketanden er slået meget skæv og det er ikke muligt at tygge normalt sammen
I disse tilfælde vil normal procedure være at røntgenundersøgelse for at undersøge skadens omfang. Behandlng vil være enten at sætte tanden tilbage på plads eller at fjerne mælketanden. Om tanden sættes på plads eller trækkes ud afhænger af omfang af skaden. Valg af behandling vil primært være at forhindre senskader på de blivende tænder.
Mælketanden er skubbet op i kæben
I disse tilfælde vil normalt røntgenundersøge tanden, hvis det er muligt.
Viser undersøgelsen at der er tegn på eller risiko for skade på de blivende tænder, anbefales det at fjerne mælketanden. I øvrige tilfælde afventer man at tanden vokser ud igen. Mælketænder, der er skubbet op i kæben, vil i de fleste tilfælde vokse frem igen i løbet af to til fire måneder.
Knækkede tænder/brud på tandkronen
Er der sket brud på tandkronen vil det ofte være nok at beslibe de skarpe kanter, men hvis der er sket omfattende skade på tandkronen vil behandlingen være at fjerne tanden.
Mad og drikke
I helingsperioden er det vigtigt, at dit barn undgår at spise mad, der er hårdt og sejt at tygge. Maden behøver ikke at være flydende. Bruger dit barn sut, skal brugen begrænses så vidt det er muligt.
Mundhygiejne
En omhyggelig og forsigtig renholdelse af tænderne og tandkødet er en vigtig forudsætning for en hurtig heling. Området skal derfor renses med klorhexidin 0,1% på en vatpind to gange dagligt. Klorhexidin 0,1% kan købes på apoteket eller i Matas.
Kontrol efter tandskader.
Beskadigede mælketænder bør i nogle tilfælde kontrolleres igen hos barnets egen tandlæge. Vagttandlægen vil informere dig om der er behov for yderligere kontrolundersøgelser. Det vil i alle tilfælde være hensigtsmæssigt at melde ulykken til dit forsikringsselskab, idet der i sjældne tilfælde kan forekomme overførte skader til det blivende tandsæt, der kan kræve behandling på et senere tidspunkt.
Rodbetændelse
I sjældne tilfælde kan der udvikles rodbetændelse omkring en mælketand, der har været slået løs eller skubbet op i kæben. Symptomerne vil almindeligvis først opstå måneder efter at skaden er sket.
Tegn på rodbetændelse
Tanden bliver grå, løs eller der kan forekomme hævelse og rødme i vævet omkring den beskadigede tand. Nogle gange oplever barnet ømhed eller smerter i forbindelse med rodbetændelse men ikke altid. Det er vigtigt, at tilstanden behandles, så betændelsen ikke spredes til det blivende tandanlæg. Det er derfor nødvendigt, at du søger kontakt med barnets tandlæge, hvis du ser tegn på rodbetændelse.
Forsikring
Ved alle former for tandskader skal du undersøge, om I har en ulykkesforsikring der dækker tandskader. Du skal selv anmelde skaden til forsikringsselskabet og medsende evt. journaludskrift fra tandskadevagten. I sjældne tilfælde ønsker forsikringsselskabet en tandlægeerklæring fra barnets normale tandlæge.