​​​

Allergi

​Allergi er en tilstand, der skyldes, at immunsystemet reagerer unormalt eller for kraft​igt på et givet stof - et såkaldt allergen.

Allergener er ofte fødevarer, insektstik, pollen, dyrehår, eller visse typer medicin.

Langt de fleste allergiske reaktioner har et mildt forløb og går over af sig selv, eventuelt med hjælp fra en enkelt dosis inhalationsmedicin og/eller en antiallergisk tablet.

De alvorlige tilstande med akut allergi, også kaldet straksallergi, kan udvikle sig hurtigt fra under ét minut og på op til 30-60 minutter.​​

Hvad kan​​​ jeg selv gøre?

De fleste personer med kendt alvorlig allergi, som involverer luftvejene, har fået ordineret inhalationsmedicin til brug for de akutte anfald. De har desuden en EPI-pen, som er adrenalin til selvinjektion, samt antihistamin. De er instrueret i at tage medicinen hurtigt, og derefter kontakte 1-1-2.

  • ​​Personen skal hurtigt tage sin anfaldsmedicin – eventuelt med hjælp fra en tilstedeværende.
  • Hvis personen er bevidstløs, skal der sørges for frie luftveje, og personen skal lægges i stabilt sideleje.​

Kontakt A​kuttelefonen

  • ​Kontakt en læge nu, hvis du eller en anden person har en let til moderat reaktion, hvor f.eks. hævelse i ansigt, mund og svælg ikke svinder hurtigt. Det samme gælder, hvis astmavejrtrækning ikke hurtigt bedres ved brug af inhalationsmedicin.
Kontakt egen læge ved sygdom på hverdage mellem kl. 08.00-16.00. Ring 1813 på hverdage mellem kl. 16.00-08.00 og i weekender.​

Ring 1-​​1-2 ​nu​

  • ​Hvis åndenød, bleghed og generel utilpashed udvikler sig hurtigt. 
  • Hvis øjne, læber og evt. slimhinden i svælget hæver op. Og hvis der er hurtig puls, kold og klam hud, svimmelhed, forvirring, mavekramper, kvalme eller opkastninger og angst. Anmod om akut ambulance til person med straksallergi.
  • Ring 1-1-2 nu, også selvom symptomerne efter anfaldet hurtigt klinger af. ​​Redaktør