​​​​

Blodprøvesvar – sådan forstår du dem

Bliv lidt klogere på, hvor du finder, hvordan du kan forstå og følge dine blodprøvesvar over tid.  

Svar på blodprøver findes tre steder

Når du er blevet henvist til at få taget blodprøver, kan du som regel, senest to dage efter de er blevet taget, se svarene i følgende apps:

  • MinSP (minsundhedsplatform.dk)
  • Min sundhed (sundhed.dk)
  • Min Læge (praktiserende lægers)

Vær opmærksom på, at det kræver MitId at logge ind, og at nogle blodprøver vil du og din læge få adgang til på samme tid. 

I alle tre apps kan du se, hvordan hvert enkelt prøvesvar ligger i forhold til normalområdet. Du har også mulighed for at se prøvesvaret i forhold til tidligere svar.  I nogle apps kan du, når du afkrydser dem, se prøvesvarenes udvikling over tid.

Hvad betyder normalområdet?

Mange prøvesvar kommer som et svar på, om det ligger "inden- eller udenfor normalområdet." Begrebet "normalområdet" betyder, at man har anvendt den samme analysemetode på en masse raske personer og fundet det interval, som 95 % af testresultaterne lå indenfor.

Derfor vil der altid være 5% sandsynlighed for, at et prøveresultat dybest set er normalt, selvom det falder uden for "normalområdet".

Hvis et prøvesvar er udenfor normalområdet, skal det vurderes af en læge med henblik på behandling. At et svar er udenfor normalområdet, er dog nødvendig ikke ensbetydende med noget alvorligt.

Svarene ligger også på hjemmesiderne

Find dem her:

Se dine blodprøvesvar i minsundhedsplatform.dk
Se dine blodprøvesvar i Sundhedsjournalen på sundhed.dk 

Min Læge app (Praktiserende Lægers Organisation)

Min Læge appen giver dig mulighed for nemmere at komme i kontakt med din praktiserende læge og få adgang til prøvesvar og en række oplysninger om blandt andet aftaler, henvisninger og vaccinationer.

Find Min Læge i App Store


Redaktør