Sådan virker antibiotika
Antibiotika er en fælles betegnelse for mange forskellige typer af medicin, der bruges til at bekæmpe bakterieinfektioner. Det mest kendte er penicillin. Nogle gange gives antibiotika primært for at forkorte varigheden af din sygdom eller for at undgå, at du får komplikationer af en infektion. Andre gange er antibiotika direkte livsreddende.
Heldigvis kan langt de fleste almindelige infektioner bekæmpes effektivt af din krops eget immunforsvar - helt uden hjælp eller gavnlig effekt af antibiotika. Af flere gode grunde er det vigtigt, at disse infektioner ikke behandles med antibiotika:
Bakterier, vi behandler med antibiotika, kan blive modstandsdygtige (resistente), så behandlingen ikke længere virker.
Dine egne nyttige bakterier fx i tarmen bliver også bekæmpet, og det kan give plads til, at andre bakterier eller svampe, som kan have negative konsekvenser for helbredet, kan vokse frem.
Antibiotika kan give dig bivirkninger som fx diarré, udslæt og svamp i munden eller i skeden.
Antibiotika virker ikke på virus – kun på bakterier
Mange almindelige infektioner skyldes virus. Det kan være forkølelse, influenza, øjenbetændelse, hoste, ondt i halsen, ondt i ørerne og bihulerne. Almindelige virusinfektioner går over af sig selv uden behandling med antibiotika. Du bliver heller ikke hurtigere rask ved at få antibiotika ved en virusinfektion.
Øjenbetændelse, hoste, ondt i halsen, ondt i ørerne og bihulerne kan også skyldes en infektion med bakterier. Her bruger man nogle gange antibiotika for at komme infektionen hurtigt og effektivt til livs. Det er ikke altid nødvendigt, at du her får antibiotika. Kroppen er nemlig normalt god til selv at bekæmpe de fleste almindelige infektioner.
Lægen vurderer, hvornår det er nødvendigt at give antibiotika
Lægen vil vurdere, om du har en bakterieinfektion, fx ved at tage en prøve der, hvor der er infektion, eller ved en blodprøve for at se, om du har forhøjede infektionstal. Hvis du skal behandles med antibiotika, vælger lægen, hvilken type antibiotika du skal behandles med ud fra en vurdering af, hvilken bakterie der skal bekæmpes, og hvor i kroppen infektionen sidder.
Man taler ofte om smalspektrede og bredspektrede antibiotika. Smalspektrede antibiotika virker kun på enkelte udvalgte bakterier, mens bredspektrede antibiotika virker på mange forskellige bakterier. Lægen vælger det mest smalspektrede antibiotika, som er virksomt overfor den bakterie, der giver dig infektionen. Det gør, at færrest mulige af dine gode bakterier skades, og at risikoen for at udvikle resistente bakterier er mindre.
Behandling af en infektion er målrettet den aktuelle infektion
Behandling af en infektion er målrettet den aktuelle infektion, således at den bakterie, som er årsag til infektionen, bliver bekæmpet, og at den bliver bekæmpet der, hvor infektionen sidder i kroppen. Hvis du selv tager antibiotika, du har fået fra andre, eller som du har tilbage fra en tidligere infektion, risikerer du både, at medicinen ikke virker, og at du samtidig kan få bivirkninger og skabe mere resistente bakterier.
Tag medicinen som ordineret
For at antibiotika kan virke optimalt på infektionen, er det vigtigt, at du følger de anvisninger din læge har givet med hensyn til, hvor meget, hvor mange gange om dagen og hvor længe du skal tage medicinen. Almindelig penicillin har fx en kort virkningsvarighed i kroppen, hvorfor det er vigtigt, at det bliver givet mange gange i løbet af dagen - som det er aftalt med din læge.
Informationsark om antibiotika og almindelige infektioner
Vi har i Region Hovedstaden udarbejdet informationsarket "Mange infektioner går over af sig selv uden antibiotika". Her kan du læse om brug af antibiotika, gode råd til at undgå smitte, og hvad du selv kan gøre for at komme igennem en infektion.
Hent informationsarket om antibiotika
Læs mere om antibiotika
Besøg hjemmesiden antibiotikaellerej.dk