Wauu – kan det være sådan at cykle!

Elcyklen er en åbenbaring for mange af de bilpendlere, der de sidste tre måneder har testet en elcykel i kampagnen ”Test en Elcykel”. Otte ud af ti testpersoner forventer at cykle mere fremover. Hver tiende på egen elcykel.

Når inkarnerede bilister får lov til at afprøve en elcykel, så får de lyst til at fortsætte med at cykle til arbejde bagefter. Det viser de første resultater fra kampagnen ”Test en Elcykel”, som Nordsjællands Hospital deltager i sammen med syv andre kommuner og i alt otte hospitaler.

I kampagnen har 235 bilpendlere, hvoraf 10 bor eller arbejder på Nordsjællands Hospital, foreløbigt testet en el-cykel i tre måneder. Af dem fortæller otte ud af 10 deltagere, at de fremover vil cykle mere, end de gjorde, inden de lånte en elcykel. Hver tiende bilist har efter prøveperioden valgt at købe deres egen elcykel.

- Interessen for at deltage i projektet har været overvældende. Allerede få dage efter vi lancerede tilbuddet fik vi en venteliste på 50-60 personer, der gerne ville være med. Det er også meget positivt at se, hvor glade folk bliver for at cykle, siger projektleder Bjørn Brix Pedersen, der ikke er overrasket over, at halvdelen af samtlige deltagere nævner miljøhensyn som en medvirkende motivationsfaktor.

Sundere hverdag på elcykel

Muligheden for at teste om turen til og fra arbejde kan bruges til at få daglig motion og frisk luft, er blandt hovedårsagerne til, at 90 medarbejdere, der pendler i bil, foreløbig har søgt Nordsjællands Hospital om lov til at teste en elcykel. Og resultatet viser, at testpersonerne føler sig i langt bedre fysisk form efter, at de har cyklet på elcyklen i tre måneder.

Èn af de bilister, der er blevet overrasket over, hvor godt el-cyklen fungerer som transportmiddel, er lægesekretær Karin Olsen fra Ortopædkirurgisk Afdeling, som også blev samlet vinder af første heat med i alt 3801 kilometer og 158 ture i perioden 1. april til 1. juli 2014. Karin fik god støtte af to kolleger fra samme afdeling, som også deltog i kampagnen.

-Det var utrolig sjovt at deltage i kampagnen. Både jeg og mine kolleger følte vi fik mere energi, blev strammet op og blev stærkere. Det var også rart at slippe for at være en del af biltrafikken, som kan være lidt hektisk om morgenen. Jeg er fortsat med at cykle oftere nu - dog på en almindelig cykel, siger Karin Olsen, der bor i Hundested og har 38 kilometer til arbejdet på Nordsjællands Hospital - Hillerød.

Det er fortsat muligt for medarbejdere at ansøge om at låne en gratis elcykel igennem Nordsjællands Hospital. Der er dog pt. en venteliste på omkring 60 personer. Læs mere om mulighederne for at deltage på kampagnesiden www.testenelcykel.dk

· De første 235 testpersoner har i gennemsnit cyklet 50 km om ugen.

· Testpersonerne har reduceret CO2 forbruget med i alt 17 tons i testperioden. Det skyldes, at elcyklen kun udleder 12 g CO2/km, hvorimod benzinbiler i gennemsnit udleder 132 g CO2/km.

· Kampagnens mål er, at 75% af testpersonerne fortsætter med at cykle minimum tre måneder efter endt testperiode. Målet er desuden, at de tidligere testpersoner fortsætter med at cykle min 3 ud af ugens 5 arbejdsdage.

Partnerne i ”Test en elcykel” er

:

Kommunerne: Albertslund, Ballerup, Frederiksberg, Gladsaxe, Høje-Taastrup, Odense, Roskilde og Gentofte. Følgende hospitaler i Region Hovedstaden: Bornholm, Herlev, Rigshospitalet, Frederiksberg & Bispebjerg, Glostrup, Gentofte, Amager & Hvidovre, samt Nordsjælland.

· Kampagnens budget er på ca. 7,5 mio. kr., hvoraf Region Hovedstaden og Vejdirektoratets Cykelpulje støtter projektet med knap 5 mio. kr.

Kontakt

· Signe Munch-Pedersen, kommunikationskonsulent i Gate 21, mail: signe.munch-pedersen@gate21.dk, mobil: 30 27 58 78.1

· Projektleder og lokal kontaktperson for Test en el-cykel, Nordsjællands Hospital, Bjørn Brix Pedersen, telefon: 4829 4957