​​For patient Susanne Fast (til højre) består forberedelsen inden en videokonsultation i at udfylde et spørgeskema, sætte håret og logge ind på skærmen fra hjemmekontoret. På Nordsjællands Hospital har sygeplejerske Birgit Holm (til venstre) forberedt sig ved at læse Susannes svar på spørgeskemaet.

Videokonsultation giver ro i samtaler med kræftramte

​Patienter sparer ikke blot tid. De taler også mere naturligt om alt fra sexliv til bekymringer, når konsultationen foregår over video, lyder erfaringerne fra Onkologisk og Palliativ Afdeling.

Vent...

En kop kaffe eller te skænket i yndlingskoppen. En pude i ryggen hjemme i sofaen og mobiltelefonen eller computeren solidt placeret på sofabordet. Det er den nye ramme omkring mange støttende samtaler til kræftramte på Nordsjællands Hospital. Afdelingen er blandt flere afdelinger i Region Hovedstaden og Region Sjælland, der tager videokonsultationer i brug til udvalgte formål, og erfaringerne er overvejende gode. 

-Jeg oplever, at der er en særlig ro omkring samtalerne, og jeg tror, det bl.a. skyldes, at patienterne slapper mere af, når de stille og roligt kan sidde derhjemme og forberede sig på samtalen. De skal ikke først med transport for derefter at sidde i et venteværelse, hvor de både bliver konfronteret med andres og egen sygdom, siger sygeplejerske på Nordsjællands Hospital Birgit Holm.

​Sparer tid

Susanne Fast er i opfølgningsforløb efter brystkræft og har både prøvet at have støttende samtaler som videokonsultation og som almindelige konsultationer. Hun fremhæver først og fremmest hvordan videokonsultationen sparer hende tid.

-Det er en klar fordel, at jeg ikke skal køre fra Hørsholm til Hillerød for mit vedkommende, men at jeg i stedet kan finde et tidspunkt, der passer mig godt at have samtalen hjemmefra. Det er en fredelig og rar måde at tale sammen på. Jeg er vant til videomøder fra mit arbejde, så det føles naturligt, siger hun.

Videokonsultationerne foregår i praksis ved at patienterne logger på app'en MinSP på deres mobiltelefon eller benytter webportalen minsundhedsplatform.dk.

​Corona banede vejen

Det var coronapandemien, der i første omgang fik afdelingen til at benytte videokonsultationer i støttende samtaler med kræftramte, men det viste sig hurtigt, at der var flere fordele end kun at beskytte patienterne mod smitte.

-Før foregik en del af samtalerne i behandlingsrum, hvor der var 2-8 patienter til stede i samme rum, og det var selvsagt ikke den bedste ramme for samtaler om følsomme emner. Med brug af videokonsultationer blev det muligt at skille behandling og samtale ad og skabe et mere fortroligt rum omkring samtalen. Jeg er overrasket over hvor meget patienterne åbner op omkring intime emner lige fra seksuelle udfordringer til deres frygt omkring sygdommen, siger Birgit Holm.

Men netop fortroligheden kræver samtidig nye overvejelser, når samtalen foregår ved hjælp af en skærm.

-I videokonsultationen er det endnu vigtigere at gøre sig tanker om fortrolighed, fordi patienterne ikke kan se, hvem der er i rummet. Derfor siger jeg altid, hvem der er i mit rum, og jeg fortæller, hvis der kommer en sekretær ind, ligesom jeg spørger, hvem der er til stede i patientens rum, siger Birgit Holm. 

Fysisk konsultation stadig efterspurgt

I Klinisk Onkologisk Afdeling i Region Sjælland afholdes lignende samtaler i dag over telefon eller med fysisk fremmøde.

-Vores erfaring med videokonsultationer er, at de tekniske løsninger stadig ikke harmonerer godt med vores patienters IT-kompetencer, og at de fleste patienter derfor foretrækker at konsultationen foregår over telefon eller med fysisk fremmøde, siger ledende overlæge Mads Svendsen.

I afdelingen har man forsket i kræftpatienters oplevelser med telefon- og videokonsultationer under COVID-19. Forskningen viser bl.a. at telekonsultationer stiller andre krav til patienten og den sundhedsprofessionelle end den fysiske konsultation.

-Med baggrund i vores forskning mener jeg helt klart, at en telefon- eller videokonsultation har samme potentiale som den fysiske konsultation, men for at få det potentiale realiseret, bør vi anerkende at det kræver træning og tilvænning – både for patienterne og for de sundhedsprofessionelle, siger Mads Svendsen.

Fakta om videosamtaler med kræftramte

På Nordsjællands Hospital benyttes videokonsultationerne til to typer af samtaler med kræftramte: Rehabiliteringssamtaler for patienter, der er i kemobehandling for brystkræft og opfølgningsforløb for patienter, der har gennemgået behandling for kræft.

Videokonsultationerne foregår ved hjælp af Sundhedsplatformen. Patienterne tilgår konsultationerne via app'en MinSP eller minsundhedsplatform.dk.



Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor