​​​​​​​To store, grønne øjne lyser i mørket i mørket på badeværelset. ”Skan armbånd,” beder toilettet, før patienten sætter sig. Foto: Karen Grønkjær.​​​

Toilettet måler patientens ’output’

​​Slut med at bøvle med bækkener, mindre gætværk og bedre hygiejne. Kirurgisk Afdeling tester to toiletter, som automatisk måler volumen og overfører data digitalt.

Vent...

- Den digitale transformation er vigtig for at frigive de ressourcer, som der er så stor mangel på. Jeg tror, det her er fremtiden, fordi toilettet kan bygges ud med flere funktioner og kan kommunikere med Sundhedsplatformen, siger chefsygeplejerske Lene Breum begejstret til kick off på testen af to nye toiletter fra Measurelet.

De er netop blevet installeret på Kirurgisk Sengeafsnit 0151/0152 i Hillerød, hvor de skal testes i den daglige drift de kommende fire måneder. Toiletterne skal blandt andet hjælpe med patienternes væskeregnskab, da de automatisk måler volumen på urin og afføring og tager billeder af 'outputtet'.

I fremtiden vil de også kunne overføre data direkte til Sundhedsplatformen, men indtil videre er det en test på to sengestuer.


Chefsygeplejerske Lene Breum er begejstret for, at den digitale transformation kan frigive ressourcer hos medarbejderne. Foto: Karen Grønkjær.

'Der er meget andet at bruge tiden på'​​

- Jeg synes, det er fantastisk, hvis arbejdsgangen kan blive smartere for os. Der er masser af andet, vi kan bruge tiden på, konstaterer sygeplejerske Gitte Christiansen fra Kirurgisk Afdeling og uddyber:

- Særligt ved kvinders vandladning er der tid at spare. Vi står normalt med en skål i toilettet, som patienten skal ramme. Så det bliver både mere hygiejnisk og præcist, når toilettet selv kan måle. Vi går også meget op i afføring. Både farve og konsistens er vigtig for at vurdere patienternes tilstand, så det er smart, at der bliver taget fotos.

Hun fortæller, at patienternes umiddelbare reaktion har været, at det er sjovt med lys og farver på de nye toiletter. De står og lyser med to store, grønne øjne i mørket på badeværelset. En patient har bemærket, at det er smart, at hun ikke behøver at tænde lyset om natten.

 Formålet med at teste Measurelet er at vurdere, om det skaber værdi for medarbejdere og patienter. Flere patienter sagde inden testen, at det i orden at blive spurgt til sin afføring, men det kan være svært at vurdere mængderne. Foto: Karen Grønkjær.​​

Drømmen om en automatisk løsning​

Og netop reaktionerne fra medarbejdere og patienter er kvinden bag Measurelet spændt på. Stifteren, Marie Lommer Bagger, har selv været sygeplejerske på Gastromedicinsk Afdeling på Rigshospitalet indtil 2017, hvor hun vandt en intern iværksætterkonkurrence.

- Jeg gik rundt med bækkener og væskeregnskaber og tænkte, 'kommer der dog ikke en automatisk løsning, hvor det bare siger "pling", når patienten går på toilettet, og så dukker data op i journalen?' Seks år senere er vi klar til at teste Measurelet i drift, og jeg håber virkelig, at det giver værdi for afdelingen, fortæller hun.


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor