Videnskaben går til teatret

​​Nordsjællands Hospital lagde skrå brædder til den sidste forestilling af stykket ”I Omstændigheder” efter en turné, der har bragt forskere og skuespillere rundt til fødeafdelingerne i hele landet med en anderledes form for forskningsformidling.

Vent...

På scenen står en guitar, en cello og et klatrestativ samt to unge kvinder, der stirrer stille ud i mørket. Auditoriet på hospitalet i Hillerød lægger denne mandag i november ikke sæder og scene til faglige oplæg eller undervisning, men er i stedet for en stund omdannet til et teater for et publikum fra Gynækologisk Obstetrisk Afdeling. 

De to kvinder er skuespillere, for det er en rigtig teaterforestilling, de fremmødte jordemødre skal se. Men det er samtidig også formidling af forskningen inden for fysisk aktivitet og graviditet inspireret af forskningsprojektet FitMum​, der har undersøgt effekter af fysisk aktivitet hos gravide. 
Den faglige del af forestillingen foregår via oplæg eller dialog med forskerne fra FitMum, der selv kommer på scenen i små sekvenser.

Et alternativt bud på formidling

Ph.d.-studererende og humanfysiolog, Caroline Borup Roland er blandt initiativtagerne til det utraditionelle samarbejde mellem forskere og teaterverdenen.

- En stor del af vores forskning er også formidling af vores resultater, og vi har fra starten af projektet vist, at vi gerne ville samarbejde med Videnskabsteatret og benytte os af den mulighed for et lidt mere alternativt bud på formidling. Og det har jeg ikke fortrudt, siger Caroline Borup Roland.

Forestillingen kobler skuespil, musik og ikke mindst forskning fra FitMum og kommer omkring både myter og selvfølgelig fakta og den seneste forskning inden for graviditet og fysisk aktivitet.

Rammer målgruppen på flere måder

Målgruppen er sundhedspersonale, og forestillingen har været rundt på fødesteder i hele landet. På trods af både travlhed og Corona er konceptet blevet taget godt i mod af de sundhedsprofessionelle.

-- Vi er kommet bredere ud med vores forskning, og det har været rigtigt lærerigt og har givet en masse indsigt i formidling. Vores målgruppe kan godt læse videnskabelige artikler, men vi har forhåbentlig nået dem på en anden måde, der har givet stof til eftertanke, siger Caroline Borup Roland.

Teaterstykket I OMSTÆNDIGHEDER er blevet til i et samarbejde mellem forskere på Nordsjællands Hospital, Jordemoderforeningen og Videnskabsteatret.dk – Formidling af viden​, der gennem mange år har samarbejdet med forskningsinstitutioner om at formidle forskning til bestemte målgrupper.


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor