Tæt på 100 procents tilfredshed med sansefødestue på Nordsjællands Hospital

Kvinder oplever, at blid musik og rolige farver har positiv indvirkning på oplevelsen af smerte.

Kvinder tilknyttet Nordsjællands Hospital Hillerød har siden efteråret 2013 kunne vælge at føde på en sansefødestue.

Det er en særlig type fødestue, hvor man med blid musik, dynamiske farvetoner og skiftende billeder på væggen forsøger at give den fødende og hendes partner så god en fødeoplevelse som muligt.

Og sansefødestuen ser ud til at have en rigtig positiv virkning.

En ny undersøgelse blandt de fødende viser, at 93 procent af kvinderne oplever, at den særlige fødestue har haft en meget positiv betydning for fødeoplevelsen. Blandt deres partnere er andelen oppe på 95 procent.

Omkring oplevelsen af tryghed og velvære, synes 96 procent af kvinderne, at sansefødestuen har haft meget positiv indvirkning, og 94 procent af partnerne oplever det samme.

Næsten 74 procent af kvinderne oplevede, at sansefødestuen har haft meget positiv indvirkning på smerteoplevelsen.

- Vi er meget tilfredse med resultaterne. Det viser, at vi har fat i noget, som kan være med til at give kvinden og hendes partner en tryg og positiv oplevelse, siger chefjordemoder på Nordsjællands Hospital, Katrine Hornum-Stenz

Flere kan vælge sansefødestuen

Endnu flere kvinder får nu mulighed for at vælge sansefødestuen, idet Region Hovedstaden her i sommer har ændret på fødeområderne.

Det betyder, at kvinder bosiddende i Lyngby-Taarbæk og Egedal kommuner fremover vil være tilknyttet Nordsjællands Hospital i stedet for Herlev Hospital.

Fakta:

· Sansefødestuen er den eneste af sin art i Danmark – og faktisk findes der to på Nordsjællands Hospital.

· Den fødende kan i sin graviditet ønske at komme til at føde på sansefødestuen.

· Der er udviklet et særligt audiovisuelt program, som skal understøtte rytmen i vejrtrækningen under ve-arbejdet. Rytmen matcher bevægelserne i det visuelle udtryk, der er på det store dynamiske panel og farverne i rummet.

· Tilfredsheden blandt de fødende i Hillerød er i forvejen helt i top. I den landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser for fødende, svarer 94 % af kvinder på Nordsjællands Hospital, at de havde en positiv oplevelse med det samlede ophold på hospitalet. Det giver fødeafdelingen den højeste tilfredshedsscore i hele regionen.

· Sansefødestuen er et OPI-samarbejde (Offentligt-privat-innovationsprojekt) mellem Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling, Nordsjællands Hospital og firmaerne Phillips A/S og Wavecare Aps.

Kontakt:

· Chefjordemoder på Nordsjællands Hospital, Katrine Hornum-Stenz via Region Hovedstadens pressevagt tlf. 70 20 95 88.Redaktør