Støtte til smitteopsporing

​Det er nu muligt for afdelingerne at få støtte til udbrudshåndtering og smitteopsporing ved udbrud af COVID-19.

I Klinisk Biokemisk Afdeling oprettes der nu en vagttelefon, hvor afdelingerne kan få hjælp, hvis der konstateres udbrud af coronavirus i en afdeling.

Vagttelefonen kan blandt andet hjælpe med hurtigt at oprette personale i SP til test og hvis det er nødvendigt, kan vagttelefonen etablere forbindelse til administrativ støtte, fx kontakt til patienter, hygiejneindsats i forhold til rengøring, kommunikation mm.

At håndtere et udbrud og den efterfølgende smittesporing kan være en ressourcekrævende opgave for den enkelte afdeling.

- Vi ved, hvad der skal til for at spore og stoppe smittekæder, og vi har procedurerne. Nu har vi også et ekstra værktøj til at hjælpe de enkelte afdelinger til at agere hurtigt og effektivt, hvis smitten rammer igen, siger vicedirektør Jonas Egebart.

Generel skærpelse af forholdsregler

Udover vagttelefonen er forholdsreglerne for forebyggelse af smitte også skærpet. Fx skal indlagte patienter fremover podes hver 7. dag. Dette er et supplement til rutinemæssige screening ved indlæggelsen.  Derudover vil alle patienter i akutmodtagelsen bærer mundbind indtil der er svar på indlæggelsesscreening, der indføres udvidet brug af værnemidler ved patientkontakt og retningslinjer for brug af fællesrum, mødelokaler mm. skærpes.

Tiltagene skal mindske risikoen for evt. smittespredning yderligere og gøre smittesporing lettere. Der har været lokale smittetilfælde på hospitalet, mest aktuel er smitteudbruddet på Ortopædkirurgisk Afdeling, den endelige status viste, at i alt 9 patienter og 22 medarbejdere blev udsat for smitte og efterfølgende testet positive for coronavirus.