Helt præcise kikkertoperationer, der er maksimalt skånsomme for patienten bliver mulige, når Nordsjællands Hospital i 2024 begynder at kunne tilbyde robotkirurgi inden for en række patientforløb. I første omgang vil kikkertoperationer på patienter med tarmkræft, brok og operationer af livmoderen kunne udføres med hjælp af den nye teknik.
For både patienter og læger er det et vigtigt skridt ind i fremtidens behandling, fortæller vicedirektør Thomas Houe:
- Det er godt, at vi nu også på Nordsjællands Hospital får mulighed for at tilbyde denne form for behandling. Det er en strategisk beslutning, som skal sikre, at vi også fremadrettet kan udvikle gode forløb for patienterne.
En ekstrem præcision
På de to afdelinger, der kommer til at forestå de første robotassisterede operationer på Nordsjællands Hospital, ser man frem til de nye muligheder
- Vi glæder os! Robotten gør det muligt for os at være meget mere præcise, og indgrebet bliver mindre omfattende. I nogle forløb vil vi også kunne tilbyde operationer af patienter, der ikke vil kunne klare en almindelige kikkertoperation, siger Peter Svenningsen, der er cheflæge på Kirurgisk Afdeling.
Kikkertoperationer er i forvejen mindre omfattende, end operationer hvor man ”åbner” patienten helt, og med den nye robotteknologi vil flere patienter være omfattet af et tilbud om skånsom kirurgi, samtidig med at kirurgerne vil opleve bedre ergonomi under de langvarige kikkertoperationer.
I praksis vil en kikkertoperation med den nye robotteknologi ske ved, at det er robotarmene, der holder kirurgens instrumenter. Kirurgen styrer så robotarmene fra et kontrolpanel og kan med joysticks gennemføre operationen med en ekstrem præcision.
Et konkurrenceparameter
Operationskapaciteten på den nye robot vil blive delt mellem Kirurgisk og Obstetrisk-Gynækologisk Afdeling.
Ifølge cheflæge på Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling er robotkirurgi efterhånden en nødvendighed, hvis man stadig vil være et relevant og moderne akuthospital i Danmark.
- Robotkirurgi er en stor forbedring, men det er ikke længere en revolution. Det er en forfinelse af vores arbejde, og et stort skridt i den teknologiske udvikling inden for den kirurgi, som vi ønsker at tilbyde på et hospital som vores. At kunne tilbyde uddannelse og operationer med robotteknologi er i dag også et vægtigt konkurrenceparameter for at kunne tiltrække den bedste arbejdskraft og tilbyde den bedste uddannelse og specialisering, siger Signe Perlman.
Klar i 2024
Robotten er netop blevet leveret i Hillerød, men det varer lidt, før de første patienter vil få foretaget robot-assisterede indgreb på Nordsjællands Hospital.
- Nu skal vi først have udstyret installeret, og herefter begynder en periode, hvor både operationssygeplejersker og kirurger skal uddannes i det nye udstyr og nye arbejdsgange. Vi forventer, at vi kan begynde at foretage robot-assisterede kikkertoperationer i primo 2024, siger Signe Perlman.